Redactie
Redactie Babynamen 6 jun 2018

Babynamen: wat zegt dat over jou?

Het kiezen van een babynaam kan veel voeten in aarde hebben. Want welke naam geef jij jouw kind voor de rest van zijn of haar leven mee? Nu blijkt ook dat een babynaam heel erg veel zegt over degene die de naam heeft verzonnen.

Dat beweert Laura Wattenberg, auteur van The Baby Name Wizard, op Shine Yahoo. “Een naam is niet jouw eigendom – je maakt een beslissing omdat jouw baby dat nog niet zelf kan – maar de naam die jij kiest zegt erg veel over jouw persoonlijkheid.” Maar wat dan precies?

De ongebruikelijke naam

Geef jij je kind een naam als Wind of Vlinder dan zou jij zelf hunkeren naar aandacht. Bekende voorbeelden uit Hollywood zijn bijvoorbeeld Apple (Gwyneth Paltrow), Kal-El (Nicholas Cage), Pilot Inspektor (Jason Lee), Bear Blu (Alicia Silverstone) en Bluebell Madonna (Geri Halliwell). Opvallend is dat ouders zich voorheen vooral zorgen maakten over mogelijk pesterijen naar aanleiding van bijzondere namen. Deze ouders niet! “De ouders van vandaag willen dat hun kinderen opvallen”, aldus Wattenberg.

De familienaam

Vernoem jij je zoontje of dochter naar een familielid, dan zou je sentimenteel zijn. Vernoemen is een traditioneel gebruik dat enigszins uit zwang is geraakt. Toch zijn er ook in Hollywood nog een aantal koppels die hun kinderen hebben vernoemd naar familieleden. Wat dacht je van Ava (dochter van Ryan Phillippe en Reese Witherspoon, vernoemd naar zijn oma) en Vivienne Marcheline (dochter van Brad Pitt en Angelina Jolie, de middelste naam is afkomstig van haar grootmoeder). Will Smith en Jada Pinkett zijn ietwat origineler. Zoontje Jaden en dochter Willow zijn indirect vernoemd naar hun ouders.

De bekende naam

Madonna, Bardot, Elvis zijn voorbeelden van voornamen die direct doen denken aan grootheden in de muziek- en filmindustrie. Je kind vernoemen naar een pop- of filmheld zou wijzen op een gebrek aan vertrouwen. Het liefst zou jij jezelf de faam toekennen, maar projecteer je dit nu op je kind. Bekende voorbeelden zijn Monroe (Mariah Carey), Lennon (Liam Gallagher) en Coco (Courtney Cox).

De creatieve naam

Een babynaam met creatieve spelling zou wijzen op durf, specifiek anders durven zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zowie (Zoë) van David Bowie en Imam, Ryder (Rider) van Kate Hudson en Rocko (Rocco) van Johnny Knoxville. Ook hier draait het om anders zijn: qua klank lijken deze namen op 'normale' namen, maar ze onderscheiden zich in schrift.

De ouderwetse naam

Jacobus, Hendrik, Joke, Cornelia… Een kind met een ouderwetse voornaam zou conservatieve ouders hebben, maar conservatief hoeft niet per se saai te betekenen. De ouderwetse naam zijn juist weer helemaal hip, omdat generaties achter elkaar ze niet hebben gebruikt. Noem jij jouw kind Jantje dan is dat dus uniek, niet ouderwets.

De geografische naam

Vernoem jij je kind naar een land of plaats dan zou je avontuurlijk zijn aangelegd. Alicia Keys noemde haar zoon Egypt, Bono noemde zijn dochter Memphis en Victoria Bechkam en echtgenoot David noemden hun zoontje Brooklyn. Door kinderen een geografische naam te geven, zouden ouders ook dolgraag kenbaar willen maken dat zij wereldreizigers zijn.

Bron: telegraaf.nl, 10 januari 2012

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babynamen: wat zegt dat over jou?
Sluiten