Marleen Staal
Marleen Staal Babynamen 30 jan 2019

Als je beste vriendin je babynamen ‘steelt’: wat zou jij doen?

Alsof zwanger zijn niet genoeg ongemakken met zich meebrengt, is het bedenken van de babynaam ook een hele klus. Het zal je dan ook maar gebeuren dat jij net dé perfecte babynaam hebt bedacht en je beste vriendin ermee vandoor gaat. Daar komt gelijk een ethische kwestie bij kijken: hoe reageer je hierop? 

In principe heerst er natuurlijk geen alleenrecht op de door jouw gekozen babynaam. Hoe hard je het ook van de daken schrijft en daarmee hoopt de babynaam te kunnen claimen, iedereen kan en mag dezelfde naam gebruiken. Zoveel namen, zoveel baby’s: de wereld is groot en er zullen ongetwijfeld meerdere kinderen met dezelfde namen rondlopen.

Babynamen delen?

Al voelt dat wel anders als niet een vreemde, maar je allerbeste vriendin toevallig net dezelfde naam (of namen) besluit te geven aan haar kroost. Wat doe je dan? Je kan het haar moeilijk verbieden – wie ben jij om dat te eisen – maar uit je dan wel je verbazing? Of houd je je gevoelens in?

Deze moeder besloot het toch maar wel aan te kaarten bij haar vriendin toen dit haar overkwam. Haar kinderen, Ryan en Nix, zijn al eventjes geboren wanneer haar vriendin doodleuk vertelt dat ze haar baby on board Nix Ryan wil noemen. ‘Ineens kwam ze erop zei mijn vriendin. Toen ik daarop antwoordde ‘O, wauw, dan delen onze kinderen dezelfde naam’ zei ze dat ze zich dat niet ineens realiseerde toen ze de naam koos en dat ze later pas dacht ‘OMG’.”

Verwarrend

Voor de moeder in kwestie was het vreemde randje aan dit verhaal juist dat dit niet zomaar een willekeurige vriendin was, maar een persoon die tot aan de bevalling en de eerste stapjes nauw betrokken was bij haar kinderen. Ze kon dus niet ‘vergeten’ zijn dat haar kinderen toevallig ook dezelfde naam hadden, als dat zij in gedachte had. De moeder is niet boos, maar vindt het allemaal wel enorm verwarrend. En dat snappen wij wel.

Het verhaal gaat nog een paar stapjes verder als blijkt dat de beste vriendin ook al baby items heeft besteld met de naam van de baby erop geplakt. Daaruit blijkt voor de moeder dat haar vriendin dus al veel langer heeft besloten deze naam te gebruiken. En wel achter haar rug om. Vooral dat gegeven, voelt verkeerd.

Bespreekbaar maken

Al deze gedachten besloot de moeder niet voor zichzelf te houden, maar bespreekbaar te maken met haar vriendin. Al zag zij het als een aanval. “Ze zei dat na alles wat we als vriendinnen hebben meegemaakt, ze niet kon geloven dat onze vriendschap tot een einde kwam vanwege een babynaam. Maar ik heb nooit geïnitieerd de vriendschap te beëindigen. Ik wilde ook geen excuus of dat ze de naam zou veranderen, ik wilde gewoon vertellen hoe ik me over dit alles voelde.”

Hoewel voor beide manieren iets valt te zeggen, heeft het dus niet goed uitgepakt om het te bespreken met haar vriendin. Ze zijn inmiddels helaas ook geen vriendinnen meer. Maar we twijfelen of het verzwijgen van deze frustratie beter was geweest, aangezien de moeder dan zelf misschien langer met een rot gevoel had rond gelopen.

Een lastige situatie, want wat zou jij doen? Laat het ons hieronder weten via het Mamaforum

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Als je beste vriendin je babynamen ‘steelt’: wat zou jij doen?
Sluiten