Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 23 nov 2019

Zijn de populaire babynestjes eigenlijk wel veilig voor onze kleintjes?

Babynestjes zijn schattig en enorm populair. Toch zijn ze niet altijd even veilig voor jouw kindje. Er zijn namelijk behoorlijk wat dingen waar je op moet letten. Wij hebben alles voor je op een rij gezet zodat je zeker weet dat je veilig gebruik maakt van een babynestje.

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een U-vormig kussen, speciaal om jouw kleintje in te leggen. Je kunt het nestje een beetje vergelijken met een kattenmand. Het nestje is knus, beschermend en bovendien ontzettend schattig. Het is dan ook geen wonder dat ze zo populair zijn.

De schijn veiligheid van het babynestje

De meeste merken verkopen de babynestjes als de perfecte en veilige slaapplek voor jonge baby’s. Maar de veiligheid van deze nestjes is niet aangetoond, en dat terwijl sommige merken zelfs claimen 100% veilig te zijn. Een babynestje is in principe alleen veilig als het op de juiste manier wordt gebruikt, dat leggen we later in dit artikel verder uit.

LEES OOK: Veilig samen slapen met je baby doe je zo

De risico’s

Een babynestje lijkt onschuldig, maar er zitten een paar grote risico’s aan. De risico’s zijn zelfs zo groot dat het onbewaakte gebruik van een babynestje wordt afgeraden door de VeiligheidNL, voor zowel dutjes, als voor samen slapen. De twee grootste problemen met babynestjes zijn rebreathing en warmtestuwing.

1. Rebreathing

Een jonge baby die in een babynestje ligt en zich omdraait, kan met de mond en neus tegen de rand van het babynestje komen, waarop er rebreathing kan ontstaan. Rebreathing is het inademen van uitgeademde lucht. Uitgeademde lucht bevat geen zuurstof meer, maar koolstofdioxide. Op den duur is de lucht die wordt ingeademd zo zuurstofarm, dat je kunt overlijden.

Rebreathing gebeurt meestal bij gevulde stoffen waar uitgeademde lucht in kan blijven hangen. Denk aan kussens, dekens, knuffels en dus ook de zachte randen van babynestjes. Het gevaar van rebreathing is dat je jouw kindje wél ziet en hoort ademen, terwijl het misschien geen zuurstof krijgt. Alles lijkt in orde, maar jouw kindje kan dan toch stikken. Het kan dus ook misgaan terwijl je het in de gaten houdt.

Hoewel de meest jonge baby’s niet heel actief bewegen, kúnnen ze dat wel. Zelfs pasgeboren baby’s van slechts een paar minuten oud kunnen zich al voortbewegen. Daarnaast zijn babynestjes zo klein dat het gezicht van een baby al snel bij de rand in de buurt komt.

2. Warmtestuwing

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en hierdoor is er een groot risico op warmtestuwing. Warmtestuwing betekent dat je kindje het té warm krijgt, en deze warmte niet ‘afgevoerd’ kan worden. Het klinkt niet zo erg, maar voor kleine baby’s is dit heel gevaarlijk, en kunnen kinderen er zelfs aan overlijden. Materialen die warmte niet goed reguleren, zoals plastic (denk aan een verschoonkussen), dekbedden of babynestjes, worden om deze reden afgeraden.

Is een zelfgemaakt babynestje wel veilig?

Hoewel je misschien denkt dat je dan het best zelf een babynestje kunt maken, is dat ook niet de oplossing. Het gaat namelijk niet alleen om de materialen, maar ook om hoe het nestje in elkaar zit. Waarmee je het nestje ook vult, het risico op rebreathing bestaat altijd. Een zelfgemaakt babynestje met de beste en veiligste materialen, maakt het gebruik ervan nog steeds niet 100% veilig.

Wanneer kun je een babynestje wél gebruiken?

Gebruik babynestjes alleen als je er continu bij bent. Dat kan zijn tijdens dutjes van je baby of andere rustmomenten gedurende de dag. Belangrijk is dat je ten alle tijden in de buurt bent en zicht op jouw kindje houdt.

Samenslapen.nlConsumentenbond.nl

Reageer op artikel:
Zijn de populaire babynestjes eigenlijk wel veilig voor onze kleintjes?
Sluiten