Leanne Hansma
Leanne Hansma Baby 3 jan 2021

Dit zegt een poepluier over de gezondheid van je kleintje

Van harde keuteltjes tot een spuitluier: poep is er in verschillende soorten, maten, geuren en kleuren. Hoewel dat niet altijd even lekker is voor ons ouders, hoort babypoep erbij.

Zolang de baby gelukkig is, goed drinkt en groeit is er waarschijnlijk niks aan de hand met al die verschillende soorten poep. Maar soms zegt het wél iets over de gezondheid van je kleintje.

Harde babypoep

Dit kan een teken zijn dat je baby te weinig vocht binnen krijgt. Harde poep kan zorgen voor verstopping en dat is niet fijn voor je kleintje. Baby’s die flesvoeding krijgen kunnen hier meer last van hebben dan kinderen die borstvoeding krijgen.

Wanneer je kleintje harde dropjes poept kun je – in overleg met de arts of het consultatiebureau – proberen om meer water aan de flesvoeding toe te voegen. Op deze manier krijgt de kleine meer vocht binnen en dit moet de harde ontlasting wat smeuïger maken.

Gaat het niet over met het toevoegen van water, dan kan je kleintje ook speciale voeding met extra lactose krijgen. Overleg ook dit eerst met de arts of het consultatiebureau. Wisselen van voeding kan namelijk ook voor problemen met de ontlasting zorgen.

Diarree

Zachte poep of diarree kan betekenen dat je kleintje een (buik)virus te pakken heeft. Het kan ook komen door overgevoeligheid van de darmpjes door iets wat hij of zij heeft gedronken. Als je baby normaal blijft drinken en goed blijft plassen, hoef je je nog niet direct zorgen te maken. Maar houd de poepluiers van je kleintje wel in de gaten, want diarree kan voor uitdroging zorgen bij baby’s.

Lees ook: Diarree… wat nu?

Het is slim om contact op te nemen met de arts wanneer de ontlasting waterig dun is, er bloed bij zit, je kleintje niet meer goed drinkt en plast en/of koorts heeft.

Gekleurde poep

Soms het lijkt wel of baby’s poepen in alle kleuren van de regenboog. Dat de kleur af en toe veranderd is helemaal niet gek. De meeste geel, groen en bruin gevulde luiers zijn normaal. Twijfel je toch? Neem contact op met de dokter. Het kan bij borstvoeding ook gebeuren dat de poep van je kleintje kleurt naar wat mama heeft gegeten.

Een poepluier is minder gezond als de ontlasting rood (bloed), zwart, wit of grijs gekleurd is. Het beste kun je dan de arts inschakelen.

Handig: Poepluiers recyclen

De hoeveelheid babypoep

Soms heb je het idee dat je niets anders doet dan luiers verschonen op een dag. Terwijl je je het volgende moment misschien afvraagt of de boel nog wel werkt. Dat is in principe heel normaal. Er zijn baby’s die meerdere keren per dag poepen, maar er zijn ook kleintjes die maar één keer per week hun luier vol hebben. Zolang de poep er ‘goed’ uitziet en je kleintje het er zonder problemen uit krijgt dan is het waarschijnlijk geen probleem.

Wanneer je kleintje extreem veel poept op een dag is het goed om het even in de gaten te houden. Ook als je kleintje te weinig poept is het slim om het even aan te kijken, omdat dit kan zorgen voor verstopping. Voor beide geldt: neem als je het niet vertrouwd contact op met de huisarts. Beter een keer te veel, dan te weinig.

Wat voor de ene baby normaal is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Daarom kun je het beste gewoon goed in de gaten houden hoe de poep van je kleintje eruitziet, of je baby goed drinkt, groeit en blij is.

Meer over de gezondheid van je baby:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zegt een poepluier over de gezondheid van je kleintje
Sluiten