Redactie
Redactie Baby 14 dec 2018

Baby’s die met de handen eten, worden betere en gezonde eters

De culinaire opvoeding van kinderen begint grofweg als ze 4-6 maanden jong zijn. Beginnend met babyhapjes die we bij ze naar binnen lepelen, tot het moment waarop ze steeds beter zelf gaan eten. Idealiter komen daar gaandeweg ook een mes, vork en lepel bij kijken, liefst bestuurd door het kind zelf. Met de handen eten blijkt echter veel beter.

Mijn dochter was vanaf het prille begin geen gemakkelijke eter. Na me daar een paar maanden zorgen over gemaakt te hebben en zelfs de hulp van een kinderdiëtiste ingeschakeld te hebben, liet ik het los. Mijn dochter had gewoon niet zo veel interesse in eten, en dat zou vanzelf wel goedkomen. Inmiddels kan ik bevestigen dat dat ook gebeurde. Een grote eter is ze nog steeds niet, maar zorgen maak ik me daar allang niet meer over.

Vaarwel bestek

Een van de dingen die aan haar betere eetgedrag bijgedragen heeft, is het idee dat ze met bestek moest leren eten te laten varen. Los van het feit dat het ook met vork en lepel een kledderboel werd, merkten we al snel dat zelf mogen eten een bepaald spelelement toevoegde aan de maaltijd, dat door mevrouw zeer gewaardeerd werd. Met andere woorden: waar ze beter en vooral meer van ging eten.

LEES OOK: Deze baby krijgt de meest schattige make-overs tijdens haar dutje

Dat is niet alleen mijn ervaring, maar ook de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek. Kinderen die als baby’s met de handen eten, worden betere eters dan kinderen die gevoerd worden. Met dank aan onze collega’s van Bedrock die dit een tijd geleden al publiceerden.

Gevoerd worden versus zelf met de handen eten

In het artikel wordt het onderzoek van hoogleraar Amy Brown aangehaald, die onderzoek deed naar baby’s die gevoerd werden versus baby’s die zichzelf voerden. De resultaten wezen allemaal in dezelfde richting: zelf voeren is beter. Deze kinderen vinden tegen de tijd dat ze twee jaar zijn meer verschillende dingen lekker, eten gezonder en hebben minder kans op overgewicht, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Kortom: berg die lepels en vorken maar op, laat je baby liefst vanaf het begin zijn of haar knuisjes gebruiken. Ja, het wordt een rotzooi, maar dat wordt het feitelijk altijd, dus maak je daar vooral niet druk om. Het grootste voordeel is dat kinderen zelf kunnen bepalen hoeveel ze in hun mond stoppen (en hoeveel niet), en ze vinden het vaak leuker als ze iets zelf kunnen doen – zoals eigenlijk voor alles geldt.

En in de categorie ‘elk nadeel heeft een voordeel’: Deze 10 tips om je huis snel veel schoner te krijgen werken echt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baby’s die met de handen eten, worden betere en gezonde eters
Sluiten