Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Baby 14 mrt 2019

Waarom baby’s dol zijn op het spelletje kiekeboe

Of je nu een baby-expert bent of voor de eerste keer een kleintje in je armen houdt; je bent hoe dan ook geneigd om kiekeboe te spelen. Wanneer kindjes huilen, je aanstaren of je simpelweg niet weet wat je moet doen is dit spelletje altijd dé oplossing! Maar waarom beginnen baby’s eigenlijk te schateren zodra je je handen voor je gezicht houdt en jezelf binnen no time weer tevoorschijn tovert? Dit is waarom kleine kindjes dol zijn op kiekeboe!

Kiekeboe!

Een kinderarts legt uit dat baby’s niet alleen dol zijn op kiekeboe omdat we een blij gezicht trekken, maar ook omdat new borns daadwerkelijk denken dat we eventjes verdwijnen. Je kindje vindt het dus hartstikke leuk als je plotseling verdwijnt en meteen weer in beeld komt. Dit heeft alles te maken met objectpermanentie; het vermogen om een beeld in je geheugen vast te houden, zonder het beeld daadwerkelijk te zien. Baby’s tussen 6 en 12 maanden zijn volop bezig deze vaardigheid te ontwikkelen.

Je kunt deze ontwikkeling ook herkennen door middel van andere activiteiten. Probeer maar eens een balletje onder een kast te rollen. Als je kindje doorheeft dat het balletje slechts uit zijn/haar gezichtsveld is, maar zich nog wel in de ruimte bevindt, is er al sprake van objectpermanentie. Focust je baby zich op iets anders zodra het balletje wegrolt? Dan laat deze ontwikkeling nog eventjes op zich wachten.

Trainen

Naast kiekeboe en balletjes weg laten rollen kun je ook andere technieken gebruiken om objectpermanentie te trainen. Neem een bal, blokje, knuffel of een ander stuk speelgoed en leg hier een doek overheen. Nu is het de bedoeling dat je kleine opzoek gaat naar het voorwerp. Je kunt natuurlijk een handje helpen door de doek af en toe van het object af te halen. Als je kindje één jaar of ouder is kun je het object zelfs op andere plekken verstoppen. De kans is groot dat hij/zij uit zichzelf opzoek gaat naar het speelgoed!

Pasgeborenen zullen echter meer lol ervaren door middel van de klassieker kiekeboe. Dit spelletje is de perfecte manier om je kindje kennis te laten maken met objectpermanentie. En het is natuurlijk ook een hele fijne – en schattige – gedachte dat je kindje blij wordt van het feit dat je niet voor altijd verstopt blijft!

Lees meer over de ontwikkeling van je baby:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom baby’s dol zijn op het spelletje kiekeboe
Sluiten