Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Baby's mondje

Die kleine lipjes, en die lieve glimlach naar jou… Omdat hij je lief vindt? Hij kan al zoveel met zijn mondje. Drinken, gapen, geluidjes maken. Maar wat betekent dit allemaal?

Sommige baby's glimlachen al in de eerste paar dagen naar hun vader en moeder. Bewust omdat ze je lief vinden? Nee. Ze doen dit onbewust, als een soort reflex. Er zit geen sociale intentie achter. Dat verandert als je baby zo'n drie maanden oud is. Als hij dan naar je glimlacht bedoelt hij echt: ik hou van jou!

Spugen

Het is heel normaal dat je baby spuugt. Dat zal hij voorlopig doen. Dit heeft te maken met de kokhalsreflex. Zodra hij te gretig is en een te grote slok binnenkrijgt spuugt hij het automatisch uit. Het kan ook zijn dat je baby opeens spuugt, terwijl hij niet aan het drinken is. In de eerste dagen na zijn geboorte is dit vaak een laatste restje vruchtwater. Heel normaal dus. Je moet je pas zorgen maken als je baby meters ver spuugt. Dit komt niet vaak voor en is een zeldzame aandoening. Baby's kunnen dan opeens, zonder dat je het aan ziet komen letterlijk met een enorme kracht twee meter ver spugen. Dit wordt ook wel eens projectielspugen genoemd.

Wist je dat… 
…'tongrollen' genetisch bepaald is? Als jij of je man het gen dat tongrollen mogelijk maakt aan je baby hebt doorgegven, kan je baby zijn tongetje ook 'oprollen'.

Spruw

Als jouw baby moeite met drinken heeft en witte plekjes in zijn mondje heeft (niet te verwarren met moedermelk!) is de kans groot dat jullie spruw hebben. Jullie, omdat spruw een schimmelinfectie is die over en weer gaat. Jij steekt de baby aan, de baby jou. De schimmel die hier verantwoordelijk voor is heet candida albicans. Je baby kan hiermee besmet zijn toen hij geboren werd en in contact kwam met jouw vagina. Zoals gezegd zie je de schimmel vooral in het mondje van je baby. Maar een van de karakteristieken van een schimmel is dat deze nooit plaatselijk is, maar door het hele lichaam heen zit. Hij uit zich alleen op bepaalde plaatsen.  De candida albicans zit ook in het maagdarmkanaal van je baby en in het anale gebied. Dit kan je soms ook zien, al verwar je het gemakkelijk met luieruitslag. Bij jou kan het op je tepels zitten.

Wat te doen tegen spruw

Ga eerst naar je huisarts en vraag hem of dit inderdaad spruw is. Hij zal in je baby's mondje kijken en het meteen herkennen. De behandeling zal mede afhangen van de manier van voeden. Als je borstvoeding geeft zal jij een crème voorgeschreven krijgen die de schimmelinfectie op jouw tepels stopt. Vaak is dit Miconazol zalf. Je doet er verstandig aan om je tepels met afgekoeld gekookt water te wassen na het voeden. Daarna smeer je de tepel met een druppel moedermelk in. Als je flesvoeding geeft moet je extra rekening houden met de hygiëne van de fles en speen. De huisarts zal ook naar je baby's billetjes kijken en hier zonodig een zalfje voor geven. Spruw is vervelend, maar gaat wel over.

Reageer op artikel:
Baby's mondje
Sluiten