Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Baby's Tummy Time: zo stimuleer je de ontwikkeling van je baby

Waarom is het belangrijk om je kind regelmatig op zijn buik te leggen? En hoe maak je dat voor hem ook leuk? Mama en Zo zocht het uit. It's Tummy Time!

Door op zijn buik te liggen, leert je baby zich opdrukken, omrollen en uiteindelijk kruipen. Veel baby’s protesteren in eerste instantie een beetje wanneer ze op hun buik worden gelegd. Sommigen maken er zelfs een waar drama van. Dat is ook niet zo gek. Dat – in verhouding – enorme hoofd omhoog houden, kost ze heel erg veel moeite. En het uitzicht op de grond is ook niet bepaald inspirerend…

Slaaphouding

Vroeger sliepen de meeste baby’s op hun buik, daardoor waren ze meer gewend aan deze houding. Vandaag de dag is het advies om je baby – om het risico op wiegendood te beperken – zijn rug te laten slapen. Om een plat achterhoofdje te voorkomen en om de nekspieren te ‘trainen’, is het essentieel dat hij in de wakkere uurtjes wat tijd op zijn buik doorbrengt. Minimaal een half uurtje per dag. Dat hoeft overigens niet aaneengesloten te zijn. Vijf minuutjes na iedere verschoning is ook prima.

Tip:  Een opgerolde handdoek onder de borst van je baby leggen, geeft wat extra steun. Let op! Je baby moet dan wel zelf zijn hoofd redelijk rechtop kunnen houden.

Wanneer

Leg je baby niet op zijn buik als hij moe, hongerig of anderszins chagrijnig is. Maar leg hem ook niet op een volle maag neer, want dat word gegarandeerd spugen! Een uurtje na een voeding is een goed moment. 

Entertainment

Je baby wil tijdens ‘tummy time’ graag bezig worden gehouden. Moedig hem aan, trek gekke gezichten, of speel kiekeboe. Na het verschonen kun je hem op zijn buik op de commode leggen en op ooghoogte met hem kletsen. Of ga gezellig naast hem op de grond liggen en leid hem af met een speeltje.

Tip:  Geef je baby een uitgebreide massage terwijl hij op zijn buikje ligt. Als hij zo lekker verwend wordt, houdt hij het ook langer dan een paar minuten vol.

Tussendoor

‘Tummy time’ kan ook heel goed tussendoor. Knuffelen terwijl je kleintje met zijn buik op jouw borst ligt. Of samen in bad lekker ‘zwemmen’. Investeer in een speelkleed waarop ook als je kleintje op zijn buik ligt, genoeg te beleven valt en leg hem daar tussendoor regelmatig even neer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baby's Tummy Time: zo stimuleer je de ontwikkeling van je baby
Sluiten