Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Baby’s verdienen onverdeelde aandacht

Voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby, is het van belang dat hij vanaf het begin voldoende aandacht ontvangt. In de eerste zes maanden wordt de basis gevormd voor de sociale interactie in het latere leven.

Hechting

Zodra je zwanger bent vormen jij en je partner een band met de baby. Je kind hoort, ruikt, proeft, voelt en ziet zelfs (in geringe mate) al in de buik. Door contact te maken met je kind in de buik, bijvoorbeeld door voor je baby te zingen, met hem te praten of door de aanrakingen door de handen van papa en mama, zal er direct na de geboorte al een sterke band zijn tussen jullie en jullie kleine. In de eerste maanden zal je baby vooral behoefte hebben aan jou. Jouw stem, aanraking, geur, zullen hem gerust stellen. En dat hebben pasgeboren baby’s nou juist zo nodig. In deze zes maanden wordt de hechting tussen ouder en kind geformaliseerd. Deze hechting zal van belang zijn voor alle toekomstige relaties die je kind later in zijn/haar leven zal aangaan.

Afhankelijk

Je baby is volledig van jou afhankelijk. Voor voedsel, troost, verzorging en liefde. Als ouder is het dan ook van belang je kindje te laten merken en voelen dat je er voor hem bent. Door goed te kijken naar de signalen die je baby afgeeft, kun je al snel een vorm van communicatie opbouwen. Let hierbij op de mimiek van je kindje, de toon van het huilen, de lichaamsuitdrukkingen (handjes, ogen, strekken van het lichaam). Geregeld laait weer de discussie op of je baby’s niet kunt verwennen door ze alsmaar op te pakken wanneer zij huilen. In ieder geval kunnen baby’s tot 6 maanden niet verwend worden. Zij zijn dan ook niet in staat om manipulatief te huilen (huilen om een doel te bereiken). Dit is dus geen reden om niet op te treden. Je baby rekent erop dat jij als ouder ingaat op zijn behoeftes.

Aandacht

Het is als ouder anno 2016 niet makkelijk. We hebben een carrière, druk sociaal leven, hobby’s, sport, huishouden en daar komt dan nog een baby bij. En dan willen we ook nog alles even goed doen en op geen enkel front rustiger aan doen. Bedenk wel dat een baby jouw onverdeelde aandacht nodig heeft en ook verdient. Niet 24 uur per dag. Maar zeker wel op gezette tijden per dag. Neem echt de tijd om je kindje in bad te doen, met hem te spelen, een boekje te lezen, samen te zingen, te knuffelen of naar bed te brengen. Geniet van deze liefdevolle interactie momenten en koester deze. Omdat deze zo ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje en de band die jullie samen hebben.

Reageer op artikel:
Baby’s verdienen onverdeelde aandacht
Sluiten