Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Babytalk: wat zegt je baby?

Soms heb je geen flauw benul waarom je baby huilt. Frustrerend is dat je baby niet even kan zeggen wat er is. Toch probeert je baby dingen duidelijk te maken door middel van geluid en lichaamstaal. Als je oor krijgt voor deze babytaal, snap je beter wat je baby wilt.

Huilen en zachte geluidjes maken is de ‘taal’ van je baby. Zachte, kirrende geluidjes maakt hij als hij zich ontspannen en op zijn gemak voelt. Huilen is een ander verhaal. Dan wil hij je vooral iets duidelijk maken. Hij wil eten, slapen, heeft krampjes of zit gewoon even niet goed in z’n vel. Huilen betekent vaak iets, maar wat?

Wat bedoel je?

De manier van huilen in combinatie met je baby’s lichaamstaal vertelt je veel over je baby’s wensen. Als mama leer je in korte tijd de lichaamstaal van je kind kennen. Het vergt wel even de nodige oefeningen om het verschil in huilen te herkennen. Volg daarom de dagelijkse routine van je baby goed.

Herken de geluidjes

  • Schril: als je baby pijn heeft, bijvoorbeeld darmkrampjes, dan huilt hij schril. Bijna schreeuwerig. Hij snikt kort om adem te halen en begint dan weer met ‘schreeuwen’. Als je kindje ziek is, beweegt hij ook sloom.
  • Zielig: je baby voelt zich alleen en ongelukkig. Daarom huilt hij zielig en niet hard. Het klinkt ook verdrietig, niet boos. Hij beweegt ook niet veel met zijn armpjes en beentjes. Even met hem kroelen en troosten is de remedie.
  • Dwingend: als je baby wil eten huilt hij op een dwingende manier. Af en toe stopt hij om adem te halen, maar gaat dan weer door met huilen. Zijn armpjes en beentjes bewegen heftig.
  • Opbouwend: deze huilbui vraagt om een schone luier. Je baby begint eerst stilletjes te huilen. Langzaam wordt het luider en hij ‘kronkelt’ in zijn bedje. Je kunt natuurlijk ook altijd even ruiken als je twijfelt.
  • Kreet: uit verveling slaakt je baby een kreet. Het is duidelijk geen schreeuw. Hij ligt doodstil in zijn bedje en als je er aan komt begint hij te bewegen.
  • Jammeren: hij wrijft in zijn oogjes en over z’n oortjes. Zachtjes jammert je baby. Dit is het teken dat je kindje moe is en wil slapen.

Peutertaal

Zolang je peuter nog niet praat in volzinnen en brabbelt, is lichaamstaal nog steeds belangrijk. Als je kind wegloopt en kreunt terwijl hij iets ‘moeilijks’ doet, is hij lekker onafhankelijk bezig. Als hij gefrustreerd en teleurgesteld is, laat hij zich huilend op de grond vallen. Wil hij vriendjes worden met een andere peuter? Dan gaat hij blij naast de andere peuter staan en staart hem heel blij aan.

Zo heeft iedere levensfase van je kind een eigen taal. Het vraagt wat oefening en inspanning maar ook zonder duidelijke woorden kun je ‘praten’ met je kind en begrijp je wat hij bedoelt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babytalk: wat zegt je baby?
Sluiten