Redactie
Redactie Shoppen 7 jun 2018

Babyuitzet via Marktplaats

Voor een prikkie kun je op tweedehands sites de leukste babyspulletjes op de kop tikken. Fijn als je wat minder te besteden hebt, of wanneer je gewoon weigert duizenden euro’s aan de babykamer uit te geven. De redactie van Mama en Zo stak er een aantal uur speurwerk in en kwam de prachtigste dingen tegen. Soms zelfs nog in de verpakking!

Enthousiast ga ik – aan de hand van de Mama en Zo uitzetlijst – aan de slag. Het zoeken naar babykleertjes is een peulenschil. Mutsjes en rompertjes zijn er al voor vijftig cent, sokjes al voor een dubbeltje per paar. Bij een ‘prof’ koop een set stoere jongenskleding – broekjes, truitjes, shirtjes- voor maar €15. Of kies ik misschien toch voor dat kèkke meisjespakket?

Verzorging

In verhouding tot die leuke kleertjes zijn de spuugdoeken opvallend ‘duur’. Maar ik heb mijn oog dan ook laten vallen een aantal hippe, felgekleurde en met de hand geborduurde exemplaren voor €1 per stuk. Uiteindelijk schaf ik een oerdegelijke set van 22 stuks voor zes euro aan. Bij dezelfde verkoper schaf ik maar liefst 27 – in het kader van ‘je kunt maar nooit genoeg hebben’ hydrofiele luiers aan.
Een borstpomp – nog nieuw in de doos- koop ik voor €10. Evenals eens flessenwarmer, inclusief drie flesjes. Een flessterilisator voor in de magnetron tik ik voor €3 op de kop. 

Tummytub

Met tummytubs word je op Marktplaats werkelijk overspoeld. Je hebt er al één voor €5, maar wil je er de standaard bij betaal je al snel het dubbele. Wens je– zoals ik – er ook nog eens eentje die een beetje leuk in de kinderkamer staat, ben je ineens €45 kwijt! Ach… bij de babyspeciaalzaak betaal je er al snel het dubbel voor. Voor twee badcapejes reken ik €5 af. Ik schaf een winter- en een zomerslaapzak aan voor drie euro elk.

Babykamer

Mijn speurtocht wordt pas echt leuk als ik met het inrichten van de babykamer begin. De goedkoopste babykamer die ik tegen kom, kost €75. Het is niet mijn stijl, maar wel in tijdloos wit en in goede staat. Maar hart gaat acuut sneller kloppen van een zilverkleurige babykamer voor slechts €125. En dat is inclusief ledikant, commode, kast en speelgoedkist. Ik ga voor barok! Om het plaatje compleet te maken ga ik voor een giga nostalgische wieg. Let bij het kopen van zo’n antiek wiegje – en eigenlijk alle tweedehands spullen – wel of hij aan de huidige veiligheidsvoorschriften voldoet! Lakentjes en dekentje koop ik – uit hygiënisch oogpunt – liever nieuw.

Aankleding

Op een stel klassieke velours gordijnen zal ik voor het eerste moeten gaan bieden. Die gaan me vermoedelijk een rib uit mijn lijf kosten. De gemiddelde vraagprijs ligt rond de €75. Naar vloerbedekking hoef ik niet te zoeken, want er ligt al een keurige houten vloer in de babykamer. Een barok behangetje (€9,50 per rol) en voile gordijnen (€1 per meter) erbij, en klaar is kees! Hoewel, ik maak het geheel nog net even af met een aluminium kroonluchter en twee kaarslampjes voor aan de muur (€10).

Box

Een eenvoudige box koop je al voor vijf euro, maar ik wil er weer zo nodig eentje die leuk bij het interieur past. Zoals een ronde Bopita bijvoorbeeld. Daar ga ik dus €100 voor neertellen, nog altijd minder dan de helft van de verkoopprijs en nog steeds €20 onder het NIBUD budget. Bij de rest van mijn inkopen word ik weer steng voor mezelf. Een babyfoon – nieuw in de doos –  voor tien euro, een meegroeikinderstoel voor twintig, een wipstoel voor vijf en een pakket boxspeeltjes voor hetzelfde bedrag.

Kinderwagen

Dat streng zijn duurt maar even. Ik kom voor het grote kinderwagendilemma te staan. Kinderwagens zijn al te koop voor tien euro. Maar wil je een trendy Bugaboo, Quinny of Stokke, dan heb je daar nog geen voetenzak voor. Ik word verliefd op een zwarte en compléte (buggy en reisweg] Bugaboo voor €200, nieuw toch al snel €789. En kan hem ook nog eens direct om de hoek afhalen, blijkt later. Ik maak hem compleet met een mooie zwarte Nijntje verzorgingstas (€10) en een maxicosi in zebraprint (€25).

Het grote verschil tussen de advies- en vraagprijs doet me wel even twijfelen. Een tweedehands autostoeltje lijk een discutabel punt te zijn. Het algemene advies luidt: koop nooit een gebruikt stoeltje! Er kan een ongeluk mee zijn gebeurd! Maar had een goede ouder zo’n stoeltje dan niet al lang weggegooid i.p.v. het te koop aan te bieden? Ik besluit het er op te wagen. Marktplaats bewijst immers: Goedkoop hoeft géén duurkoop te zijn!

Budget

  NIBUD Mama en Zo  
babykamer 

€795 

€290 

excl. lakens en dekentjes
box 

€120 

€105 

incl. speeltjes
kleding 

€115 

€42

 
verzorging 

€145

€104 

 
kinderstoel

€65

€20 

 
combiwagen

€350 

€210

incl. verzorgingstas en draagdoek
maxicosi

€120 

€25 

 
TOTAAL

€1395

€796

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babyuitzet via Marktplaats
Sluiten