Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 20 mei 2020

Je baby op een potje? Het kan écht en het heet ‘babyzindelijkheidscommunicatie’

Een baby op het potje krijgen? Babyzindelijkheidscommunicatie of kortweg BZC, was tot een paar jaar geleden een vrij onbekend fenomeen in Nederland, maar daar is verandering in aan het komen. Steeds meer ouders zijn geïnteresseerd in deze methode waarbij je poep-en plas signalen van je kleintje opvangt, en hier op in speelt. Wat is het en hoe werkt het precies?

Wat is babyzindelijkheidscommunicatie?

Babyzindelijkheidscommunicatie, in het Engels elimination communication, is geboren uit het idee dat kinderen vanaf dag één aangeven wanneer ze moeten plassen of poepen. Baby’s gaat draaien, mopperen, bewegen, of trekken gekke gezichten vlak voordat ze moeten plassen of poepen. Als je als ouder deze signalen leert herkennen, kun je hier op anticiperen.

Een eeuwenoude methode

In Europa is BZC misschien een nieuw fenomeen, maar in sommige andere delen van de wereld is deze methode de standaard.  Logisch eigenlijk, want er zijn genoeg mensen die geen luiers gebruiken of kunnen bekostigen. In China bijvoorbeeld, is de babyzindelijkheidscommunicatie de standaardmethode om kinderen zindelijk te krijgen. Daar en in vele andere landen hebben ze dus een heel andere zindelijkheidsmethode dan de westerse methode van éérst luiers en dan potje, en het werkt net zo goed -of eigenlijk beter!

Hoe werk het?

Er zijn meerdere manieren om goed in te spelen op de signalen die jouw kind geeft. Een bekende manier is via babygebaren. Babygebaren zijn makkelijke gebaren die zowel de ouder als het kind leren om zo goed met elkaar te kunnen communiceren. Superhandig, want zo kan je kind zelf aangeven als hij of zij naar het toilet moet. Lukt het niet met de gebaren? Dan kun je ook gewoon goed kijken naar je kind. Een moeder die bijvoorbeeld borstvoeding geeft, let ook op de signalen van de baby. Brengt de baby de vuist naar zijn mond of maakt hij smakkende geluiden? Dan is het tijd voor de borst. Dit geldt ook voor de poep- en plassignalen. Goed observeren en hier op inspelen. Veel ouders zeggen ook op hun intuïtie te vertrouwen.

Maak er een gewoonte van

Zodra je een ritme hebt ontdekt in de behoeftes van je kind, kun je hier verder op bouwen. De meeste kinderen plassen of poepen zo’n dertig tot zestig minuten na het eten, en vaak meteen na het wakker worden. Als je kind nog heel klein is kun je hem of haar boven het  toilet houden. Is het kind al wat ouder, dan kun je een klein potje kopen. Met een speelgoedje of een spiegel wordt potjestijd een stuk leuker.

Waarom? Geen luieruitslag en beter voor het milieu

Naast het feit dat het heel fijn is als je kind vroeg geen luiers meer hoeft te dragen – dag luieruitslag! – scheelt het ook een hoop geld. Een maandpak luiers kost toch al gauw zo’n dertig euro. Dat is bijna 400 euro per jaar! En al die luiers veroorzaken ook een hoop afval wat natuurlijk erg slecht is voor het milieu.

De omgekeerde wereld

Daarnaast is het eigenlijk de omgekeerde wereld dat wij eerst kinderen leren poepen en plassen in een luier, om deze vervolgens weer af te nemen. Iets afleren is veel lastiger dan iets meteen goed aanleren. Tot slot is het eigenlijk logisch om een baby snel te leren zijn behoeftes op een potje te doen, want het is toch ook gewoon niet lekker om je onder te poepen?

BZC is geen zindelijkheidstraining

Soms vragen ouders zich af of BZC niet dwingend is. Maar babyzindelijkheidscommunicatie moet niet verward worden met zindelijkheidstraining. BZC is, zoals het woord al zegt, een communicatie tussen ouder en kind en het heeft niets te maken met het trainen van een kind. Andere ouders vinden dat kinderen al zoveel moeten, en dat kinderen zo kort jong zijn. Maar BZC moet niet gezien worden als een verplichting of iets vervelends. Ouders over de hele wereld bevestigen dat deze luiervrije methode juist het tegenovergestelde teweeg brengt.

Een sterke band tussen ouder en kind

BZC zorgt voor een sterke band met het kind aangezien ouders reageren op de behoeftes van het kind, en kinderen hierdoor het gevoel krijgen dat ze altijd bij de ouder terecht kunnen. Een kind leert daarnaast goed luisteren naar zijn eigen lichaam, waardoor hij zijn lichaam snel durft te vertrouwen. Ook zorgt BZC voor een grote eerste stap richting nieuwe zelfstandigheid en is het een mooi onderdeel van de eerste communicaties.

Voor wie is dit geschikt?

BZC is een investering waar je tijd voor moet vrijmaken. Als je een thuisblijfmoeder bent met één kind, of met meerdere kinderen maar die wel al naar school gaan, is BZC een methode om te proberen. Als je zelf werkt en je kind naar de crèche of gastouder gaat is het een methode die moeilijker toepasbaar is. Wil je het toch graag proberen? Je kunt BZC doen zoals je zelf wilt, dus ook parttime, of bijvoorbeeld alleen overdag. Je kunt helemaal luierloos gaan, of het doen terwijl de baby nog steeds een (wasbare) luier draagt. Het allermooiste van BZC is dat je het écht niet verkeerd kunt doen en daarnaast is elk plasje mooi meegenomen, toch?

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Je baby op een potje? Het kan écht en het heet ‘babyzindelijkheidscommunicatie’
Sluiten