Redactie
Redactie Mama 4 feb 2020

10 dagelijkse gewoonten die de band met je kind kunnen versterken

Het liefst wil je een echt goede, diepe band met je kleintje. Een sterke relatie is prachtig, maar iets wat je deels zelf in de hand hebt. Je krijgt terug wat je erin stopt.

Een sterke band met je kind

Een goede band en sterke verbinding met je kind is mooi en maakt dat je kind vrijwillig naar je luistert. Kinderen die zich sterk verbonden voelen met hun ouders wíllen meewerken, wanneer dat mogelijk is. Natuurlijk zijn ze nog steeds kinderen en zijn hun emoties soms overweldigend, maar ze zijn gemotiveerd om te luisteren en zich door je te laten leiden. Verbinding betekent vertrouwen.

Interacties

Er wordt gezegd dat je vijf positieve interacties nodig hebt om één negatieve interactie te compenseren en een relatie gezond te houden. Aangezien je je kind behoorlijk aanstuurt en ‘m vaak genoeg corrigeert en naar ‘m roept, is het belangrijk dat je ook genoeg aandacht besteedt aan de positieve connectie.

10 gewoonten voor een sterke band met je kind

Jammer genoeg zijn we ook maar mensen en hebben we echt niet altijd tijd voor uitgebreide ‘bonding’. Het is daarom slim om bepaalde gewoonten aan je dagelijkse routine toe te voegen, zodat je de band met je kind versterkt, zonder er extra tijd voor uit te trekken.

Hieronder verzamelden we 10 gewoonten die de band tussen jou en je kind versterken.

1. Ga voor 12 knuffels (of andere fysieke connecties) per dag

Familietherapeut Virgnina Satir zei ooit: ‘We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven. Acht om stabiel te blijven, en twaalf voor groei.’ Knuffel je kind ’s ochtends gelijk en zorg voor een knuffel voor het slapen gaan. Kriebel verder in zijn haar of over zijn rug, maak oogcontact en lach naar hem.

2. Speel

Samen lachen en gek doen stimuleert in jullie beiden endorfine en oxytocine. Iedere dag lachen geeft je kind daarnaast de kans om alles niet te serieus te nemen en eventuele angsten even te vergeten.

3. Leg je telefoon en laptop even weg tijdens de interactie met je kind

Je kind zal zich de rest van zijn leveren herinneren dat hij belangrijk genoeg was om écht naar te luisteren. Alleen als hij merkt dat hij gezien wordt zal hij zich openstellen en dingen met je delen.

4. Praat vóór bepaalde mijlpalen

Kinderen vinden het lastig om van de ene fase over te gaan naar een ander. De speen wegdoen, naar de basisschool, naar de middelbare school; als je hem aankijkt, hem aan het lachen maakt en zorgt voor een connectie vóór de grote stap, maak je alles een beetje beter.

5. Maak tijd voor jullie tweetjes

Verzin iets waardoor je iedere dag minstens een kwartiertje alleen samen bent met ieder kind. Laat je kind bepalen wat jullie doen of doe juist even helemaal niets. Overspoel hem met liefde en maak ‘m aan het lachen.

6. Verwelkom emotie

Je kind moet zijn emoties uiten, anders zullen ze invloed hebben op zijn gedrag. Daarnaast versterkt het jullie band enorm als hij zijn hart bij je lucht. Laat alle gevoelens er zijn en probeer op bijvoorbeeld boze gevoelens niet boos te reageren. Bereid je voor op de tranen en angsten die achter de woede zitten. Na een uitbarsting voelt hij zich relaxter én meer verbonden met jou. Het is moeilijk om je eigen emoties onder controle te houden, maar heel belangrijk.

7. Luister en leef je in

Verbinding begint met luisteren. Stel vragen, leef je in in de situatie en toon oprechte interesse. Neem afscheid van de knikjes en afwezige ‘uhuh’s’.

8.  Doe rustig aan en geniet van het moment

Elk moment van interactie gedurende de dag is een kans om jullie band te versterken. Wees je daar bewust van en probeer de waarde van de kleine momenten in te zien. Verbinden is alleen mogelijk als je in het hier en nu leeft.

9. Knuffel hem en klets voor het slapen gaan

Breng je kind iets eerder naar bed en neem uitgebreid de tijd om ‘m welterusten te wensen en nog even te kletsen. Zo’n veilig momentje in het donker maakt dat je kind makkelijker praat over zijn zorgen of gebeurtenissen. Voor eventuele angsten of problemen hoef je echt niet meteen een oplossing te zoeken, luisteren en zijn gevoelens erkennen is al genoeg.

10. Zorg dat je aanwezig bent

We gaan vaak half aanwezig door het leven. Logisch, maar het is belangrijk om je te realiseren dat je kind ongeveer 900 weken bij je is voor hij zijn vleugels uitslaat. Voor je het weet is –ie weg. Probeer tijdens de interactie aanwezig te zijn. Laat alle andere dingen even achter je. Het lukt je vast niet altijd, maar het is iets om te oefenen. Zodra je hier een gewoonte van gaat maken zal je zien dat het je steeds beter lukt.

Lees ook:

 

Motherly

Reageer op artikel:
10 dagelijkse gewoonten die de band met je kind kunnen versterken
Sluiten