Redactie
Redactie Baby 20 mei 2021

8x een band opbouwen tussen een vader en ‘zijn’ baby (waar ook de moeder profijt van heeft)

Een band krijgen met je baby lijkt voor veel vaders misschien iets voor de ‘toekomst’. Iets voor als je baby een jaar of twee is en je als vader wat meer contact kunt hebben met je kleine meid of jongen. Maar ook met je baby kun je als vader al een échte band opbouwen.

Daarom voor alle kersverse vaders en dad’s to be. Ga er maar eens goed voor zitten, wij hebben mooi leesmateriaal voor je zodat jij met je pasgeboren spruit een band op kan bouwen!

8 tips om te bonden met je baby

We hebben er acht voor je uitgekozen, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Hierbij in ieder geval een mooi begin om aan de vader-baby band te werken!

1. Draagzak

Buiten dat het voor veel vrouwen best heel aantrekkelijk is zo’n vader die met zijn baby rondloopt in een draagzak, is het voor vader ook ideaal om middels de draagzak een band met zijn baby te krijgen. Want door je baby dicht bij je te dragen, ruikt en voelt de baby jou en hoort hij je stem. Waar jij bent is de baby en andersom. En terwijl de kersverse mama al vaak als vanzelf lichaamscontact heeft met de baby – door bijvoorbeeld het geven van borstvoeding – heb jij zo ook een bondingmomentje van jezelf. En je baby is de lachende derde want hij is niet alleen dicht bij mama, maar ook bij papa.Een win-win-winsituatie dus!

2. Doe je baby in bad, of beter nog, ga zelf met je baby in bad

Voor je baby is het dagelijkse badje een heerlijk ontspanningsmomentje. Even uit de luiers en lekker relaxen in het warme badwater. En omdat badderen nou niet per se een ‘klusje’ is wat alleen aan moeders is toebedeeld, is juist het badmoment een goed moment voor de vader om te bonden met de kleine spruit. Hebben jullie thuis een ligbad dan zou je je zelfs kunnen overwegen om elke dag samen met je baby te badderen. Maak er jullie vader- en zoonritueel of vader- en dochterritueel van en je zult zien hoe je baby – en jij – hier van genieten. En mama trouwens ook, want die heeft even haar handen vrij. Wederom een win-win-win!

3. Playtime

Weleens de wereld vanaf de vloer bekeken? Dagelijkse kost voor je baby zodra hij een beetje mobiel is. Double the fun en ga er ook lekker bij liggen. Sjees met de houten trein door de kamer en kruip achter elkaar aan. Is je baby nog heel klein dan zijn kietelspelletjes, kiekeboe of met een balletje gooien ook een hit. En het allerbelangrijkste, door samen te spelen werken jullie weer aan die band.

4. Luiermomentje

Heb je er wel eens aan gedacht dat het verschonen van een luier ook daddytime kan zijn? Waarschijnlijk niet en verschijnen beelden van overvolle poepluiers, baby’s die in je gezicht plassen of je aankijken met die “blijf van me af” blik direct op het netvlies. Toch kun je het verschonen van de luier ook eens van de positieve kant te bekijken. Want die verschoningstijd kun je ook prima gebruiken om met je baby te kletsen, hem te kietelen, zijn buikje te masseren, grapjes te maken en wederom kiekeboe te spelen. Zo wordt het verschoningsmomentje toch best een leuk momentje.

5. Op stap

Op stap gaan met je baby is best een ‘dingetje’. Luiers mee, check. Flesje – indien nodig – mee, check. Billendoekjes mee, check. Speentje mee, check. Maar doe eens gek en probeer het eens! Pak die luiertas in en hang hem aan de buggy. Gun jezelf het vertrouwen dat je het kunt en verken de wereld samen met je gup. Je krijgt er snel genoeg een handigheidje in en voor je het weet, weet je precies wat je kind nodig heeft en kunnen jullie samen genieten van de vogeltjes in de lucht en de lammetje in de wei.

6. Voorlezen

Je baby is dol op je stem. Hij herkent hem nog van toen ie nog veilig in mama’s buik zat. Tel daarbij op dat boekjes lezen goed is voor de ontwikkeling van je kind en voorlezen is een logische in het bondingrijtje. Grijp die kans en maak het voorlezen een vast onderdeel van het naar bed gaan. Wedden dat je kind binnen de kortste keren niet meer wil slapen zonder een verhaaltje van papa?

7. Babymassage

Je baby vindt het heerlijk en jij waarschijnlijk ook. En aangezien je baby continue aan het groeien en ontwikkelen is, geniet hij van de rustgevende aanrakingen. Zodra jij de massagetechnieken goed in de vingers hebt, kun je ze natuurlijk ook toepassen als je baby een keer wat huilerig is of de slaap niet kan vatten. Conclusie: zet een relaxt muziekje op, hou een lekker olietje paraat et voilà, een uurtje babymassage doet wonderen voor jullie band.

8. Muziek

Baby’s houden van muziek! Je weet dus wat je te doen staat: lekker zingen en muziek maken. Bonuspunten als je goed kunt zingen of zelf een muziekinstrument bespeeld. Maar zelf als je zo vals zingt als een kraai en dan nog geniet je baby nog steeds van dit vrolijke tafereel.

Meer lezen over de band tussen een vader en hun baby of kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8x een band opbouwen tussen een vader en ‘zijn’ baby (waar ook de moeder profijt van heeft)
Sluiten