Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Bang voor de bevalling

De meeste zwangere vrouwen zien op tegen hun bevalling. Ze zijn bang voor wat er komen gaat. Bang voor de pijn of bang dat er iets misgaat. Een beetje spanning is volkomen normaal, maar hoe blijf je je angsten de baas?

Goede voorbereiding, halve werk?

Veel vrouwen denken dat een goede voorbereiding en planning hun redding zal zijn. Helaas moeten we je uit die droom helpen. Natuurlijk is het fijn als je je ingelezen hebt en een pufcursus hebt gevolgd. Maar al heb je honderd boeken gelezen en verhalen gehoord, hoe jouw bevalling gaat verlopen kun je niet weten. Juist met dit verlies van controle hebben veel vrouwen moeite.

Mama en Zo tip: Bevallen is niet niks, maar veel vrouwen doen het af met een simpele ‘Het was het allemaal waard’. Wil je weten hoe een bevalling echt in zijn werk gaat? Lees dan ons artikel ‘Bevallen hoe is het echt?’

Laat de controle los

Vroeger was het simpel: je kreeg gewoon kinderen wanneer ze kwamen. Nu wordt een kind ingepland, net als zoveel andere dingen. En hoe meer je plant, hoe moeilijker het is om je over te geven aan iets natuurlijks zoals een bevalling. Maar besef je wel dat jouw lichaam gemaakt is om de bevalling aan te kunnen? Het maakt niet uit hoeveel spanning er misschien in je hoofd rondspookt, probeer vertrouwen te hebben in het feit dat je lichaam fysiek de bevalling aan kan. Hier kun je ook weer mentale rust door krijgen.

Relaxen? Bevallen doet toch pijn?

Pijn is een andere grote angst. Je weet dat de bevalling pijn gaat doen. Maar hoeveel? Je kunt je niet goed voorbereiden en dat maakt veel vrouwen bang. Daarom ga je af op andermans ervaringen in een poging je voor te bereiden, maar vaak heeft dit juist het tegenovergestelde effect. Laten we er niet omheen draaien: ja, een bevalling doet pijn. Maar bedenk dat je er iets moois voor terug krijgt en focus je op het moment na de bevalling.

Mama en Zo tip: Bevallen doet pijn. De meeste vrouwen zijn de pijn snel vergeten als ze hun baby in de armen houden, maar het blijft een feit dat zo’n bevalling geen leuke nieuwe hobby is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de pijn tegen te gaan. Lees erover in ons artikel ‘Pijnbestrijding tijdens bevalling’.

Tips voor de bevalling:

 • Praat met je verloskundige
  Angsten zijn volledig normaal. Maar als je er met niemand over praat, worden ze in je hoofd alleen maar groter. Praat daarom met je verloskundige, ze kan je geruststellen door je vragen te beantwoorden.
 • Bespreek van te voren de pijnstilling
  Als je bang bent voor de pijn, kun je van te voren afspreken welke pijnstilling je wilt gebruiken. Op die manier kun je misschien iets rustiger de bevalling ingaan, wetende dat je een handje geholpen wordt.
 • Pak de controle terug in kleine dingen
  Bevallen is een proces wat je moet laten gebeuren, de controle ligt niet meer bij jou. Maar wat doe je als juist het gevoel van in controle zijn je rustig maakt? Maak dan een wensenlijstje en pak de controle met kleine dingen terug. Bepaal bijvoorbeeld wie je in de kamer wilt hebben, of je alleen of met je partner wilt puffen en of je een baarkruk wel of niet wilt proberen.
 • Vertrouw op je lichaam
  De bevalling kan soms zo indrukwekkend lijken dat je vergeet dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. Kijk maar eens om je heen, al die mensen zijn ooit geboren. Probeer rust te vinden in het feit dat je lichaam automatisch weet wat hij moet doen tijdens de bevalling.
Alles over bevallen Wil je meer informatie over bevallen? Bekijk dan onze speciale ‘Bevallen’ pagina. Daar vind je o.a informatie over inleiden, pershoudingen, het vluchtkoffertje, de uren na de bevalling en nog veel meer!
Reageer op artikel:
Bang voor de bevalling
Sluiten