Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 juni 2018

Bang voor harde geluiden

Bang voor de stofzuiger, een vliegtuig, was- of boormachine; angst voor harde geluiden ontstaat vaak plotseling. Wat kun je doen om jouw bange peuter gerust te stellen? En is het een fase of moet je serieuze stappen ondernemen?

Voor kleine kinderen zijn harde geluiden bedreigend, omdat ze niet weten waar ze vandaan komen. Hun wereld is klein en onoverzichtelijk. Wij kunnen redeneren: ‘Oh, een vliegtuig vliegt over. Niets aan de hand’. Maar je kind kan nog niet logisch redeneren en gevolgen overzien. Een straaljager die overvliegt, klinkt dan ineens heel eng!

Angst voor harde geluiden aanpakken

Uitleg geven is stap één. Je kind moet vertrouwd raken met het geluid en het apparaat. Beschrijf hoe hij zich voelt en benadruk dat dit niet erg is. Is je kind bang voor de stofzuiger? Leg hem dan uit dat het zoveel herrie maakt omdat hij het stof moet opzuigen.

Laat hem de stofzuiger aanraken als hij nog uit staat en verzeker je kind dat hij geen geluid zal maken. Oefen dit een aantal keer, zodat zijn angst kan afnemen. Belangrijk is dat jij steun en veiligheid biedt als je kind bang is. Zodra hij gewend is aan het apparaat, kun je een stapje verder en de stofzuiger aanzetten als hij in dezelfde kamer is. Kondig dit wel van te voren aan.

Tip:

Tijdelijke fase

Je kind uitleggen waar het geluid vandaan komt en hem laten zien welk voorwerp dit geluid produceert, helpt waarschijnlijk al een stuk. Maar gelukkig is dit maar een fase, die vanzelf overgaat bij de meeste kinderen.

Reageer op artikel:
Bang voor harde geluiden
Sluiten