Beauty 8 jun 2018 Redactie

Beautyfood: eten waar je nog knapper van wordt

 

Je bent wat je eet! Japan heeft het concept beautyfood al helemaal ontdekt en ook in Nederland wordt het drinken van sapjes met aloë vera en het eten van kalmerende koekjes steeds meer ‘gewoon’.  Op zich is er niets mis met toegevoegde aloë vera en vitamines, maar ook uit je dagelijks voedsel valt genoeg te halen. Mama en Zo stelde een lichte lunch samen waar je knap van wordt!

Spicy citrussaladeGazpachoClub sandwichBosvruchtenyoghurtijs

Spicy citrussalade

Citrusvruchten zitten vol vitamine C, goed voor botten en gewrichten en tegen infecties. Bovendien maakt vitamine C collageen aan, wat helpt tegen rimpels en beschermt tegen schadelijk UV-stralen. Daarnaast bevatten gele, oranje en groene vruchten vitamine A, die je huidje babyzacht houdt.
Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 2 bloedsinaasappels
  • 2 citroenen
  • 2 groene appels
  • 2 mango’s
  • 2 el gembersnippers
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el citroensap
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes

Bereiding
Schil de mango’s, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in plakjes. Schil de sinaasappels en de bloedsinaasappels en verdeel ze in partjes. Schil de citroenen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de appels – ongeschild – in partjes. Verdeel het fruit over vier borden. Snijd het pepertje in ringen. Meng de gembersnippers met de gembersiroop, het pepertje en de citroensap en verdeel dit mengsel over de vruchten op de borden.

Gazpacho

Tomaten bevatten ook veel vitamine A en C en beschermen dus tegen de zomerzon. Tomaten bevatten ook het stofje lycopeen, dat goed is voor een gezonde teint. Knoflook helpt in de strijd tegen rimpels.
Ingrediënten

  • 1 blik ontvelde (pruim)tomaten
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 tl majoraan
  • 1 tl oregano
  • 400 ml koud water
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 bekertje zure room
  • 10 olijven zonder pit
  • peper en zout naar smaak

Bereiding
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en schep er met een lepel de zaadjes uit. Snijd de komkommer vervolgens in blokjes. Snipper de ui. Ontdoe de paprika’s van hun zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de bleekselderij in dunne reepjes. Doe het blik tomaten, de helft van de ui, de helft van de rode en groene paprika en de helft van de bleekselderij in een grote kom of in een keukenmachine. Pers de knoflook erboven uit. Pureer de groenten – eventueel met een staafmixer – tot  een dik mengsel. Voeg al mixend kleine scheutjes olie, water en azijn toe. Breng op smaak met zoet en peper. Laat de gazpacho twee uur koud worden in de koelkast. Hak de olijven en prak de hardgekookte eieren tot kruim. Doe de overgebleven groenten, de zure room, de stukjes olijf, en de ‘eierkruim’ in de schaaltje. Zet de soep op tafel met de schaaltjes eromheen en laat iedereen naar smaak ingrediënten toevoegen.

Club Sandwich

De kip in deze sandwich bevat proteïnen die helpen je nagels en haar sterk te houden en je immuunsysteem een ‘boost’ geven. Het brood en de sla zitten boordevol B vitamines, goed voor huid, haar en ogen.
Ingrediënten

  • 6 sneetjes volkoren brood
  • 1 kipfilet
  • 12 plakjes bacon
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • zakje gemengde sla
  • mayonaise
  • kipkruiden
  • peper en zout naar smaak

Bereiding
Smeer de kipfilet in met kipkruiden en gril hem in een grilpan in circa twintig minuten gaar. Bak de bacon in een aparte pan uit. Snijd de ui in ringen, de tomaat in plakjes en de avocado in reepjes. Rooster het brood. Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Neem een sneetje brood en besmeer dit rijkelijk met mayonaise. Beleg dit sneetje met de sla, de tomaat en de bacon. Leg er daar een – met mayonaise besmeerd – sneetje op en beleg met de kip, de avocado en de ui. Voeg peper en zout naar smaak toe. Sluit af met een sneetje brood. Snijd de sandwich diagonaal door en houd het geheel bij elkaar met een cocktailprikker.

Bosvruchtenyoghurtijs

De calcium en vitamine D in de yoghurt zorgen voor sterke botten. Bosvruchten bevatten anti-oxidanten en dat zijn dé vijanden van rimpels!
Ingrediënten

  • 6 dl yoghurt
  • 2 el honing
  • 200 gr bosvruchten (frambozen, bosbessen, bramen, aardbeien)
  • 2 el sinaasappelsap
  • 25 gr basterdsuiker

Bereiding
Pureer – bijvoorbeeld met een staafmixer of met een lepel door een zeef – de bosvruchten en breng op smaak met de sinasappelsap en de suiker. Doe de yoghurt in een grote kom en meng er de honing door. Giet het yoghurtmengsel in een ijsmachine en ‘draai’ het ijs tot het half hard is. Voeg daarna de bosvruchtenpuree toe en ‘draai’ het ijs af. Bij gebrek aan een ijsmachine kun je dit ijs ook gewoon in de vriezer maken. Giet dan het yoghurtmengsel in een schaal en laat het ongeveer een uur in de diepviezer opstijven. Roer er dan de bosvruchtenpuree doorheen er zet het ijs weer in de vriezer. Na een uur nogmaals doorroeren.

Ontvang de best gelezen artikelen in je inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over de zwangerschap, bevalling en de verzorging van de baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Beautyfood: eten waar je nog knapper van wordt
Sluiten