Redactie
Redactie Peuter 1 mrt 2020

Last van bedplassen: 5 methodes om het af te leren

Er zijn verschillende manieren om bedplassen aan te pakken. Het belangrijkste is dat je de gekozen methode zolang mogelijk volhoudt. Denk hierbij aan een periode van een aantal weken.

Officieel wordt er gesproken van bedplassen als een kind 5 jaar of ouder is en ‘s nachts de plas niet kan ophouden. Bedplassen gebeurt niet met opzet. Het heeft ook niet te maken met teveel drinken voor het slapen gaan of te diep slapen. De volgende methodes kunnen helpen om een kind het bedplassen af te leren.

Methodes om bedplassen te stoppen

Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen…

Opnemen

Bij deze methode maak jij je kind elke nacht wakker om even te gaan plassen.

De kalendermethode

Iedere keer als je kind een nacht door komt zonder in bed te plassen, mag hij of zij een zonnetje tekenen of een sticker plakken bij die dag op een kalender.

Motivatiemethode

Bij deze methode gaat het om een kalender met een beloning. De beloningen bouw je stapsgewijs op. In het begin krijgt je zoon of dochter een kleine beloning bij iedere keer dat er geprobeerd wordt om niet in bed te plassen. Naarmate de tijd verstrijkt, bouw je dit af naar alleen een beloning als er ook echt niet in bed geplast is. Wat de beloning is en wanneer je begint met afbouwen kun je zelf natuurlijk naar wens invullen.

Een plaswekker gebruiken

Hierbij doe jij je kind een broekje aan dat in verbinding staat met een plaswekker. Zodra het broekje een beetje nat wordt, gaat de wekker af. Je kind wordt hierdoor wakker en kan vervolgens zelf naar de wc. Een plaswekker is verkrijgbaar bij de apotheek.

De wektraining

Bij deze methode combineer je de plaswekker en de kalendermethode. Je kind wordt dus gewekt door de plaswekker. Iedere keer dat het lukt om op tijd naar de wc te gaan, kun je op de kalender aanvinken en een beloning voor geven.

Bedplassen en hulp van artsen

Tijdens bezoeken aan het consultatiebureau en de schoolgezondheidszorg wordt er aandacht besteed aan het bedplassen. Je kunt daar ook bespreken hoe het gaat en eventueel extra advies vragen voor jullie situatie.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Last van bedplassen: 5 methodes om het af te leren
Sluiten