Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Bedplassen: advies als een kind 5 of ouder is en in bed plast

Bedplassen gebeurt niet expres. Toch kan het voor jou en je kind vervelend zijn als het nog steeds gebeurt. Officieel wordt er gesproken van bedplassen als een kind 5 jaar of ouder is en 's nachts de plas niet kan ophouden. 

1. Plassen voor het slapengaan 
Laat je kind altijd even plassen voordat het bedtijd is. Het is niet erg als het plassen dan niet lukt. Maak daar ook niet een heisa van. Het plasmomentje voor het slapen is juist bedoeld om je kind gerust te stellen en te laten ontspannen. 

2. Rustig uitleggen
Leg op een rustig moment uit dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft. Bespreek samen met je kind of er misschien iets is dat het bedplassen veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nachtmerries of een spannende gebeurtenis. Er kan natuurlijk ook geen achterliggende oorzaak zijn. Maar als die er wel is, is het handig om deze te verhelpen. 

3. Niet straffen maar ook niet bagitaliseren
Heeft je kind toch weer in bed geplast? Wordt dan niet boos en geef hem of haar ook geen straf. Maar sla ook niet door naar de andere kant: wuif het bedplassen ook niet weg. Zoals eerder genoemd: zorg dat het een bespreekbaar onderwerp blijft. Geef aan dat het jammer is dat het gebeurd is maar dat jullie er samen uitkomen. 

4. Belonen als het goed gaat
Is het je kind gelukt om een keer de nacht droog door te komen? Beloon hem of haar dan met iets leuks. Dit kan zo klein of groot zijn als je zelf wilt. Het leukste is natuurlijk als je tijdje de droge nachten kunt blijven belonen. Dit motiveert je kind extra en geeft bevestiging.

5. Introduceer een avondritueel
Zo haal je de spanning van het slapen af. De kans is groot dat je kind hier namelijk tegenop kijkt omdat hij of zij bang is weer in een nad bed wakker te worden. Kies er bijvoorbeeld voor om voor het slapen gaan nog even voor te lezen of de afgelopen dag te besrpeken. 

6. Zonder luier laten slapen
Slaapt je kind vanwege het bedplassen nog met een luier en is die nu al een paar keer droog gebleven? Laat je kind dan zonder luier slapen. Zo voelt hij of zij het zelf ook sneller als er geplast wordt. Leg eventueel een plastic zeil onder het laken om het matras te beschermen.

7. Zelf bed verschonen
Laat je kind zelf het bed verschonen of jou daarbij helpen als het kan. Dit lijkt misschien op straffen, maar dat is het niet. Hierdoor ziet je kind zelf de verantwoordelijjkheid en gevolgen van het in bed plassen. Het kan best een tijd duren voordat het bedplassen helemaal gestopt is. Je kind leert hierdoor zelf ermee omgaan als het weer een keer gebeurt.

8. Gewoon drinken voor het slapen gaan
Je kind mag gewoon drinken voor het slapen gaan. Het is op zich een logische redenering dat het bedplassen door een volle blaas komt, maar dit is niet de oorzaak. Drinken heeft geen invloed op het bedplassen.

Bron: Thuisarts

Reageer op artikel:
Bedplassen: advies als een kind 5 of ouder is en in bed plast
Sluiten