Redactie
Redactie Peuter 20 juni 2020

Bedplassen bij kinderen: wat kun je doen om het te verhelpen?

Het komt bij veel gezinnen voor dat hun kind (of kinderen) last heeft van bedplassen. Jouw kind is dus ook echt niet de enige die ’s nachts nog in zijn bed plast.

Het is vooral heel vervelend voor je kind, maar weet dat alle kinderen uiteindelijk over het bedplassen heen groeien.

Als kinderen in bed plassen, wat kun je doen?

Doen

  1. Geef je kind overdag genoeg te drinken
  2. Zorg ervoor dat je kind regelmatig naar het toilet gaat, ongeveer vier tot zeven keer, inclusief net voor het slapengaan.
  3. Beloon je kind met bijvoorbeeld een sticker, elke keer als hij iets positiefs doet dat meehelpt aan het verminderen van het bedplassen. Geef bijvoorbeeld een sticker elke keer dat hij net voor het slapen gaat een plas doet. (Hang een vel in zijn kamer, waar je kind trots alle stickers op kan plakken!)
  4. Gebruik waterbestendige matrasbeschermers, om het matras te beschermen en zodat het na een ongelukje niet nat aanvoelt voor je kind
  5. Zorg dat ze ’s avonds en ’s nachts makkelijk bij het toilet kunnen komen.

Beter van niet

  1. Word niet boos op je kind en geef ook geen straf als hij ‘s nachts een ongelukje heeft gehad. Je kind kan er niets aan doen en het kan het bedplassen zelfs verergeren.
  2. Geef je kinderen geen cafeïne houdende drankjes, zoals cola of thee, dit kan de drang om te plassen versterken.
  3. Maak ze niet te vaak ’s nachts wakker om te plassen en til ze ook niet te vaak ’s nachts naar het toilet om ze te laten plassen. Dit druist waarschijnlijk in tegen alles dat je juist wel wil doen, maar op de lange termijn kan dat averechts werken.

Onthoud

Het is heel normaal dat jonge kinderen ’s nachts nog in hun bedplassen, dus maak je geen zorgen. Het kan ook best even duren voordat je kind heeft aangeleerd om ’s nachts droog te blijven.

Neem contact op met je huisarts als:

  • Als je echt alles voor een aanzienlijke periode hebt geprobeerd, maar het bedplassen blijft aanhouden en neemt ook niet af.
  • Wanneer je kind na ruim zes maanden van droge nachten, ineens weer terugvalt in het bedplassen.

Mocht je je zorgen maken of vragen hebben, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau

Meer lezen?

nhs.uk

Reageer op artikel:
Bedplassen bij kinderen: wat kun je doen om het te verhelpen?
Sluiten