Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kleuter 10 jul 2019

Plast je kind nog in bed? Deze voorzorgsmaatregelen kun je nemen

Wakker worden in een nat bed is voor heel veel kinderen normaal. Bedplassen hoort er nu eenmaal bij, een kletsnatte pyjama na een nachtje slapen is tot 7 jaar niet ongebruikelijk. Sterker nog, tussen zindelijk worden overdag en zindelijk worden ‘s nachts kan zomaar een paar jaar verschil zitten. Vervelend is het wel, zowel voor je kindje als voor jou.

Overdag heeft je kind al genoeg controle over zijn blaas, maar in de nacht is dat een stuk lastiger. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, al geven de tips natuurlijk geen garantie tot succes.

Wanneer is het bedplassen?

Tot de leeftijd van vijf jaar wordt eigenlijk nog niet over bedplassen gesproken, als het kind minimal vijf jaar is en in zijn bed plast terwijl hij overdag zindelijk is, spreken we van bedplassen. En dat is vrij normaal. Eén op de zeven kinderen van de 5- en 6-jarigen plast nog regelmatig in bed. Bij de een houdt het net iets langer aan dan bij de ander. Is je kind ouder van 6 en plast hij nog in bed? Dan zou het wel eens voor problemen kunnen zorgen. Je kind kan zich gaan schamen voor het bedplassen en daardoor niet meer willen logeren of mee op kamp. Wat kan helpen? Vanaf een jaar of vijf kunnen deze tips helpen:

Nog even naar de wc

Het kan handig zijn om je kind nog even te laten plassen voor het slapengaan. Het is ook niet erg als dat niet lukt, maar als het wel lukt wordt de blaas toch nog even geleegd.

Potje op de kamer

Misschien vind je kind het niet fijn om in het donker alleen naar het toilet te gaan, het kan dan helpen om een potje op zijn kamer te zetten, naast het bed. Zo kan je kind op het potje gaan om zijn plas te doen.

Lees ook: Feiten & fabels: bedplassen

Plaswekker

Wetenschappelijk onderzoek stelt dat de plaswekker de beste methode is om op een snelle manier van bedplassen af te komen. Je kindje slaapt op een speciaal lakentje wat verbonden is aan de wekker. De plaswekker geeft een alarm op het moment dat je kind begint te plassen. De bedoeling is dat je kind dan wakker wordt en zijn plas verder gaat doen op de wc.

Geen luiers

Het is verleidelijk om je kind een luier aan te trekken zodra het bedtijd is. Dat scheelt weer wat schoonmaakwerk midden in de nacht of in de ochtend. Maar toch is het af te raden om een luier te gebruiker. Door het gebruik van een luier stimuleer je eigenlijk dat je kind nog in bed plast.

Beloning

Een droge nacht gehad? Tijd om je kind te belonen met iets kleins. Misschien wel belangrijker: straf je kind nooit na een natte nacht. Onthoud dat je kind er niets aan kunt doen. Leg je kind ook vooral uit dat het niet erg is als het soms gebeurt. Leg er niet te veel nadruk op.

Maak je je ongerust over het bedplassen? Neem dan contact op met je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plast je kind nog in bed? Deze voorzorgsmaatregelen kun je nemen
Sluiten