Redactie
Redactie Voeding 23 nov 2018

Begint je kindje met vast voedsel? Bereid je hierop voor

Vast voedsel: het is een dingetje. Als je baby ongeveer 6 maanden is, heeft ‘ie naast borst- of flesvoeding ook vast voedsel nodig om de juiste bouwstoffen binnen te krijgen om te groeien. Maar wat nou als je kleintje daar helemaal geen zin in heeft?

Bereid je op deze dingen maar vast voor.

Je baby heeft niet zoveel zin in vast voedsel als jij

Misschien heb jij je erop verheugd een smoeltje vol wortelprut te zien en je baby nieuwe dingen te laten proberen, maar ga er vooral niet vanuit dat dat wederzijds is. Die borst- of flesvoeding was lekker (en) vertrouwd, dus waarom zou dat moeten veranderen? Grote kans dat je dropje dan ook niet zo enthousiast kijkt of zelfs in huilen uitbarst.

Uiteindelijk komt dit wel goed, hij moet gewoon even aan de smaken wennen. Begin dan ook met kleine hoeveelheden, zodat zowel de smaakpapillen als de maag langzaam kunnen wennen (ligt je kleintje ook niet extra wakker).

Het gaat de ene keer beter dan de andere

Zet je kleintje het de eerste keer op een blèren? Dat kan natuurlijk komen door het onwennige, maar misschien is ‘ie ook gewoon niet zo in de stemming. In een goed humeur zal het voeren van vast voedsel makkelijker gaan dan als je baby toch al moe is of er iets anders aan de hand is.

LEES OOK: Van melk naar mee-eten

Je kleintje kan soms kokhalzen

Kokhalzen is in principe niet erg: het is een normale reflex die ervoor zorgt dat het eten weer vooraan in de mond komt, zodat je kleintje er opnieuw op kan kauwen of het beter door kan slikken. Natuurlijk moet je wel opletten of het voedsel niet vastzit in de luchtwegen, maar als je er gewoon naast blijft zitten, moet dat goedkomen.

Het wordt een troep

Die lepel met aardappelpuree? Hup, die gooien we toch gewoon op de vloer. Een beetje gemalen broccoli op de muur en het meesterwerk is af. We zouden je graag geruststellen, maar helaas ontkomt niemand echt aan de troep die komt kijken bij vast voedsel. Schoonmaken maar! Of buiten op het gras eten, als het zomer is.

Je baby wil minder borstvoeding

Veel borstvoeding én ook nog eens vast voedsel, dat gaat natuurlijk niet samen. En als je kleintje steeds meer voedingstoffen uit vast voedsel haalt, is zoveel moedermelk ook minder nodig. Je kunt daarom best minder vaak gaan voeden. Echt goede richtlijnen zijn hier niet voor, kijk vooral waar je baby behoefte aan heeft.

LEES OOK: Dek de tafel babyproof

De babypoep verandert

Vond je de poepluiers in het begin nog wel meevallen? Als je kleintje vast voedsel gaat eten, verandert ook de poep meer en meer in dat wat wijzelf in het toilet zien. En o ja, het kan dan ook aanzienlijk meer stinken.

Het duurt langer dan je denkt (of hoopt)

Je baby is (helaas) niet na één keer aan die sperziebonen gewend, en eet al helemaal niet meteen drie vaste maaltijden per dag. Beginnen met een vast voedsel is een proces dat niet alleen de ene keer beter gaat dan de andere, maar ook gewoon een hele tijd duurt en veel moeite kost.

Soms moet je doorduwen, soms geef je het even op: het is allemaal oké. Als het goed is, eet je kindje rond z’n eerste verjaardag gewoon vast voedsel, maar dat kan per situatie verschillen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Begint je kindje met vast voedsel? Bereid je hierop voor
Sluiten