Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Berg bij je baby: een koppig probleem

Jouw kind is de mooiste en liefste baby van de wereld. Maar soms krijgen ook de mooiste kindjes last van kwaaltjes die er niet zo fris uitzien. Vettige, geel gekleurde schilfertjes op het hoofdje bijvoorbeeld, ook wel bekend als berg.

Heeft jouw kind last van geelbruine korstjes op het hoofd? Dan heeft je kind waarschijnlijk berg. Berg is een bekende huidaandoening waar bijna iedere baby last van heeft. Maar ook bij peuters en kleuters komt het regelmatig voor.

Hoe komt het?

De oorzaak van berg is meestal niet bekend. Het heeft in ieder geval niets te maken met het gebruik van bepaalde shampoos of andere verzorgingsproducten. Berg bij de allerkleinsten ontstaat vermoedelijk door het indrogen van vernix (de witte beschermlaag op de huid inde baarmoeder). Na de leeftijd van vier weken wordt berg eigenlijk als een soort roos (seborroisch eczeem) bij kinderen beschouwd. Berg is in ieder geval niet besmettelijk; iedereen mag jouw kleintje dus zonder zorgen knuffelen.

Wat kun je doen?

Berg is géén constitutioneel eczeem. Het allerbelangrijkste verschil is dat berg niet jeukt. Eczeem wel. Berg verdwijnt uiteindelijk spontaan. Je hoeft het dus niet per se te behandelen.  Wil je er toch iets aan doen omdat het wat muf ruikt of er niet zo fris uitziet? Dan kun je proberen de schilfers te verweken met olie en ze de volgende dag uit de haartjes te kammen. Als dat niet goed lukt, kun je een speciale bergzalf aan schaffen. Op zoek naar een goede zalf tegen berg? Probeer dan eens de bergzalf van Dr. Leenarts.

TIP! Masseer het hoofdje van je baby met olie en laat het een nachtje intrekken. Kam de volgende dag met een borstel de losse schilfertjes van de hoofdhuid (pulk de schilfers niet los van de hoofdhuid).

Berg op andere plekken van het lichaam

Strikt genomen wordt onder berg de gele schilfering op het hoofdje van een pasgeborene verstaan. Wanneer er ook rode schilferende plekjes op andere lichaamsdelen aanwezig zijn noem je dit seborrhoisch eczeem. De oorzaak van seborrhoisch eczeem is niet precies bekend. Vaak zijn er rode schilferende plekken in het luiergebied, de oksels, achter de oren, in het gezicht en ook op het hoofd. Seborrhoisch eczeem verdwijnt meestal ook spontaan na aantal maanden. Soms is het lastig om het onderscheid te maken tussen seborrhoisch eczeem en atopisch eczeem.

Wil je meer lezen over atopisch eczeem? Lees dan het artikel  hoe en wat: atopisch eczeem.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Berg bij je baby: een koppig probleem
Sluiten