Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Beschuit met muisjes: de traditie en 5 leuke alternatieven

Een beschuit met muisjes als je baby is geboren, dat hoort er helemaal bij. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan en wat nu als je eigenlijk helemaal geen beschuitjes lust?

Wij zochten het uit en vonden ook vijf leuke varianten op het oeroude beschuitje.

Traditie

Trakteren op iets lekkers om de geboorte van een baby te vieren, dat doen we al sinds de middeleeuwen. Toen waren het nog geen beschuitjes, maar wel andere zoete lekkernijen zoals een suikenbol of een witte boterham met suiker. Wanneer deze traditie precies overging in een traktatie van beschuit met anijsmuisjes is niet helemaal duidelijk. Wel is het zo dat beschuit vroeger alleen werd gegeten door de rijke mensen. Een dik beboterde beschuit ter ere van de geboorte was een echte luxe lekkernij. Een verklaring waarom er later muisjes op de beschuit werden gestrooid kan zijn dat er aan anijs, het basisingrediënt van de roze en blauwe muisjes, geneeskrachtige eigenschappen werden toegekend. Zo zou het goed zijn voor de borstvoeding en de baarmoeder van de mama, maar ook zou het de boze geesten verdrijven.

En waarom een muisje dan een muisje heet en bijvoorbeeld niet een anijsbolletje of een anijszaadje? Ook dit is moeilijk te achterhalen. Volgens sommigen lijkt het in suiker gehulde anijszaadje, met zijn staartje, op een muisje. Een ander verhaal is dat anijsmuisjes eigenlijk zijn vernoemd naar de echte harige grijze vriendjes die zich in een rap tempo weten voort te planten.

Wist je dat? In België er ook wordt getrakteerd bij de geboorte, maar dan op suikerbonen. En dat in Twente een beschuit met muisje vaak wordt vergezeld door een plak krentenbrood.

Beschuit met muisjes: 5 alternatieven

Hoe zeer we het ook gewend zijn, misschien lust jij wel helemaal geen beschuit of wil je de kraamvisite eens wat anders voorschotelen. Wij vonden vijf alternatieven die ook heel geschikt zijn als geboortetraktatie

Op zoek naar nog meer inspiratie voor de kraamvisite, de lekkerste verjaardagstaarten of de leukste traktaties? Neem dan een kijkje op onze Pinterestpagina.

Bron: Pinterest

Reageer op artikel:
Beschuit met muisjes: de traditie en 5 leuke alternatieven
Sluiten