Beter eten, door ‘zelf doen!’

Je peuter wil steeds meer dingen zelf doen. Dit kan ook helpen bij lastige eters. Geef hem steeds meer zelf de keuze en laat hem bijvoorbeeld lekker knoeien. Lees hoe ‘zelf doen’ helpt.

Het zelf doen van dingen heeft natuurlijk voordelen en nadelen. Het is leuk om te zien dat hij steeds meer zelf kan, maar hij kan ook gefrustreerd raken als iets nog niet helemaal goed lukt. Laat je kind daarom elke dag kleine keuzes maken. Dit stimuleert de onafhankelijkheid en je kind kan zelf steeds beter inschatten wij hij wel of niet wil.

Laat je peuter verkennen

Ook rond etenstijd kun je deze zelfstandigheid stimuleren, wat er voor kan zorgen dat jouw lastige eter, minder lastig wordt. Geef je kind bijvoorbeeld tijdens het eten de ruimte om dingen uit te proberen. Laat hem met zijn handen het eten vastpakken, of met zijn lepel knoeien. Spring er dus niet meteen op als er iets 'misgaat'. Natuurlijk moet je kind ook nog wat binnenkrijgen, hier kun je voor zorgen door zijn hand te sturen of hem tussendoor zelf wat hapjes te geven. Lees meer over tips voor de eerste hapjes.

Laat je kind kiezen

Peuters willen graag laten zien, dat ze de baas zijn. Zo weigert je peuter bijvoorbeeld wat jij hem te eten geeft. Laat hem daarom twee bordjes met verschillend eten zien en laat hem zelf kiezen. Het maakt jou vast niet uit of hij worteltjes of broccoli eet, als hij maar wat eet.Geen zin en tijd om twee dingen te koken? Laat hem dan kiezen tussen een bord met hele sperziebonen en een bord met fijn gesneden sperziebonen. Dan valt er toch wat te kiezen en heeft je peuter voor zijn gevoel wat te zeggen over de situatie. Natuurlijk zorg je er ook voor dat goede momenten aan tafel met een knuffel, een opgestoken duim of een sticker worden beloond. Daarmee bereik je meer dan met straf als hij slecht eet. Bekijk tien tips voor positief stimuleren.

Vergeet niet te genieten!

Vergeet ondanks de lastige momenten met je peuter, niet te genieten van je kind. Een vast dagritme is erg belangrijk op deze leeftijd. Het is extra leuk om samen dingen te ondernemen en thuis lekker samen te rommelen. Neem de tijd en geniet!

 

Reageer op artikel:
Beter eten, door ‘zelf doen!’
Sluiten