Redactie
Redactie Zwanger 2 mrt 2020

5 feiten en 5 fabels over bevallen die je wil kennen

Ieder bevalling is anders en iedere geboorte is bijzonder, maar een beetje onderscheid tussen de fabels en de feiten kan geen kwaad. Dit zijn de feiten en fabels waar je misschien wel eens van hebt gehoord.

Vijf fabels over bevallen

1) Zo moeder, zo dochter

Als je moeder een vlotte bevalling heeft gehad, betekent dat jammer genoeg niet dat het bij jou ook zo gaat.

2) Snelle tweede bevalling

De tweede bevalling schijnt makkelijker en sneller te verlopen dan de eerste. Maar je hebt helaas geen honderd procent garantie.

3) Keizersnee is net zo makkelijk

Een natuurlijke bevalling heeft altijd nog de voorkeur boven een keizersnee of andere kunstverlossing. Vooral voor jezelf, een keizersnee is een operatie waar je toch veel meer last van hebt.

4) Een bevalling begint altijd met weeën

De bevalling kan op drie manieren beginnen. Je verliest een slijmprop, je vliezen breken of je krijgt weeën.

5) Ideaal, een snelle bevalling

Een snelle bevalling heeft ook nadelen. Meestal heb je veel meer last van naweeën en psychisch heb je ook flink wat te verwerken.

Vijf feiten over bevallen

1) ’s Nachts bevallen is beter

Uit onderzoek is gebleken dat een bevalling in de nacht sneller gaat dan overdag. Vooral bij je eerste kind, krijg je met minder complicaties te maken.

2) Eerste fase het lastigst

Het klopt dat de eerste fase van de bevalling het lastigst is. Het kan soms wel uren duren voordat je vier centimeter ontsluiting hebt. Vanaf daar gaat het meestal een stuk sneller.

3) Gemiddeld 12 uur

Voor een eerste bevalling staat ongeveer twaalf uur. Dat is gerekend vanaf het moment dat je eerste krachtige weeën hebt, die zorgen voor de ontsluiting van de baarmoedermond.

4) Altijd anders

Of het nu je eerste, tweede of vijfde bevalling is, iedere bevalling is anders en elke geboorte is uniek. Maar snel of langzaam de beloning is het meer dan waard!

5) Iedere dag

In Nederland worden er gemiddeld iedere dag 505 kinderen geboren.

Lees ook:

Reageer op artikel:
5 feiten en 5 fabels over bevallen die je wil kennen
Sluiten