Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Bevallen… hoe is het echt?

Tja… ze zeggen het natuurlijk niet voor niets: “het oefenen voor kinderen is leuker dan het krijgen.” We zullen er dan ook niet over liegen: bevallen is geen pretje. Je moet er hard voor werken. Wat kun je verwachten?

Op het moment dat je hoort dat je zwanger bent, ga je je waarschijnlijk afvragen wat je allemaal te wachten staat (tenminste, als je voor het eerst zwanger bent). De kans is groot dat je jezelf al snel de vraag stelt hoe de bevalling zal verlopen. Uit verhalen van moeders die vóór jou hebben gebaard, blijkt dat je van tevoren eigenlijk bijna niets met zekerheid kan zeggen.

Onzin

Voordat je aan het échte werk kan beginnen, moet je wel weten hoe die bevalling wordt ingezet. Zorgen over het feit dat je niet merkt wanneer het zover is, worden door je voorgangers afgedaan als ‘onzin, je merkt ècht wel als het zover is’. Voordat je baby geboren wordt, daalt het kind in. Dit zeggen veel vrouwen gemakkelijk te hebben gemerkt: meestal kregen ze meer last van slijmverlies en moesten ze daardoor een stuk vaker naar de wc. Soms werd de baarmoeder zwakker.

Ervaring

“Ik wil even zeggen dat het echt niet iets is, waar je je ongerust over moet maken. Ik dacht dat die bevalling superpijnlijk zou zijn. Als je veel vrouwen hoort praten, is het alsof ze bijna dood gingen van de pijn. Die verhalen zijn in veel gevallen volgens mij echt overdreven: uiteindelijk viel het alleen maar erg mee”, aldus een bezoekster van het Mama en Zo forum.

Herkennen

De volgende zorg die je hebt is of je weeën wel (op tijd) herkent. Wel, ook dat gaat lukken. De eigenlijke weeën zijn volgens sommigen vergelijkbaar met hevige menstruatiepijnen, maar volgens alle moeders die je voorgingen ‘duidelijk herkenbaar’. Dat zeggen ze zelfs zó stellig, dat als er over één onderwerp op gebied van zwangerschap overeenstemming zou moeten bestaan, dat het herkennen van weeën is. Hopelijk maak je je daarover dus niet teveel zorgen. Wel is het goed om voordat je bevalt, te bedenken hoe je die bevalling het liefst zou zien. Zet op een rijtje wat je wensen zijn, daardoor weten de mensen die straks om je heen staan (je partner en de verloskundige) wat jij het liefst wil.

Volgens plan

Ga er niet volledig vanuit, dat ook echt aan je wensen voldaan kan worden. Er kan natuurlijk van alles gebeuren waardoor je plannen in het honderd lopen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat je om de een of andere reden plotseling in het ziekenhuis moet bevallen. Zorg dus dat je een tasje met kleding en dergelijke klaar hebt staan. Het is beter dat je er van tevoren rekening mee houdt dat dit soort dingen kunnen voorkomen, omdat je dan op het moment zelf niet schrikt of teleurgesteld raakt. Het spreekt vanzelf dat je het liefst zo rustig mogelijk blijft tijdens je bevalling. Maar denk ook niet dat er zo snel iets mis is, als de zaken niet volgens plan verlopen. Bevallingen gaan al duizenden jaren goed, ook toen er nog helemaal geen ziekenhuizen waren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bevallen… hoe is het echt?
Sluiten