Redactie
Redactie Zwanger 9 september 2020

Bevallen in het water: alles over een bevalling in bad

Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Water is voor alles wat leeft op aarde van levensbelang. Water, en het liefst warm water, is rustgevend. Denk aan lekker dobberen in een warm bad. Vaak vangen vrouwen die gaan bevallen, veel van hun ontsluitingsweeën op onder de warme douche.

Maar waarom zou je niet kiezen voor een badbevalling? We vertellen het.

Bevallen in bad

Warm water werkt ontspannend. Geen wonder dat steeds meer vrouwen ervoor kiezen om te bevallen in bad. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de ‘koude buitenlucht’.

Pijnstilling

Vrouwen zijn vaak toch op zoek naar een vorm van pijnstilling bij de bevalling. De ruggenprik is een van de opties, maar bijvoorbeeld niet mogelijk bij een thuisbevalling. Een waterbevalling kan een natuurlijke manier zijn van pijnvermindering bij de bevalling.

Mama en baby relaxed!

De bevalling in bad zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de baby meer zuurstof krijgt. Tijdens en tussen de weeën door kun je in elke gewenste positie in het water gaan zitten. De overgang van warm vruchtwater naar warm badwater is voor de baby een stuk rustiger. Je ziet vaak dat de baby snel ontspant na de zware inspanning van de bevalling, want ook voor de baby is het hard werken.

Na de geboorte

De baby komt van het warme vruchtwater in mama’s buik in het warme bad water en gaat pas ademen als het boven water wordt gehaald. Zolang het onder water is krijgt het nog zuurstof via de navelstreng. Zodra je kindje boven water wordt gehaald en mondje in aanraking komt met de lucht, komt de ademhaling pas op gang, dat is een natuurlijke reflex.

Wanneer mag het?

Wanneer je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen is een badbevalling helaas niet mogelijk. Als je thuis mag bevallen, mag je ook in bad bevallen. Een gewoon ligbad is te smal om van houding te wisselen. Een ligbad is bovendien niet diep genoeg om helemaal onder water te liggen, je zou te snel af koelen. Bovendien kan de verloskundige er niet goed bij en er is geen ruimte voor jouw partner om erbij te komen zitten. Wanneer je voor een badbevalling kiest, zul je dus een speciaal bad moeten huren.

Het bevallingsbad

Een bevallingsbad moet een minimale doorsnede hebben van 130 cm en 60 cm hoog zijn. De rand moet stevig zijn, want je moet er tegenaan kunnen leunen. De baden zijn te huur, maar je kunt ze ook kopen. Wanneer je een bad huurt wordt daar onder andere een vulslang met universeel kraanstuk en een pomp met afvoerslang bijgeleverd. Dat maakt het vullen en legen van het bad wel zo makkelijk.

Hygiëne

Is het wel hygiënisch zo’n badbevalling? Ja zeker! Elk bad wordt nadat het geretourneerd is grondig gereinigd en ontsmet. Je ontvangt bij het bad een plastic hoes die je dient te gebruiken in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid.

Kosten

Er zijn uiteraard kosten verbonden aan het huren van zo’n bad. Je krijgt het bad en pakket vijf weken tot je beschikking. Ze gaan dan uit van je uitgerekende datum en dan krijg je alles vanaf je 37e tot en met de 42e zwangerschapsweek. De kosten zijn gemiddeld € 225,00 inclusief BTW. Informeer eerst even bij je eigen ziektekosten verzekeraar of de huur van het bevallingsbad wordt vergoed.

De verloskundige

Het is verstandig te overleggen met je verloskundige, wanneer je voor een badbevalling hebt gekozen. Sommige verloskundigen hebben geen ervaring met badbevallingen. Als jouw verloskundige je niet wil ondersteunen bij een badbevalling, is het misschien mogelijk om over te stappen naar een andere praktijk. Wellicht zien ze daar wel de voordelen van een badbevalling en hebben ze er ook ervaring mee.

Voordelen op een rij

  • Warm water werkt als een natuurlijke pijnbestrijder
  • De ontsluiting verloopt meestal sneller
  • Ontspannen gaat een stuk makkelijker
  • Je kunt je door de gewichtloosheid makkelijker bewegen in elke gewenste houding.
  • De kans op inscheuren is kleiner
  • Licht en geluiden worden gedempt
  • Voor de baby een rustige overgang van vruchtwater naar badwater

Nadelen op een rij

  • Het kost wat tijd om het bad op te zetten en vol te laten lopen. Het duurt ongeveer 1-1,5 uur tot het bad vol is
  • Als de bevalling uiteindelijk niet in bad kan plaatsvinden om medische redenen, is dat een teleurstelling
  • Er zijn kosten verbonden aan het huren van een bad

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Bevallen in het water: alles over een bevalling in bad
Sluiten