Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Bevallen in het buitenland

Overal ter wereld worden baby’s geboren, maar de manier waarop verschilt nog al. Van de oer-Hollandse thuisbevalling tot de geplande keizersnee in Zwitserland. Wat doen we anders?

Nederlandse bevallingen zijn bijna een apart ‘fenomeen’. In het buitenland kom je ze eigenlijk nooit tegen. In Amerika, België, Duitsland en Zweden bevalt bijna iedereen in het ziekenhuis, thuisbevallingen komen hier niet voor. Ook de kraamzorg is een typisch Nederlands ‘product’.

‘Lekker’ klinisch

In veel landen, waaronder Amerika, België en Zwitserland, zien ze de bevaling vaak als een medisch gebeuren. Je gaat in deze landen altijd naar het ziekenhuis om te bevallen en vaak komt het kind met een keizersnee ter wereld. Heel anders dan in Nederland, waar je zelf beslist of je in het ziekenhuis wilt bevallen of liever thuis. In ons land leeft nog sterk het idee dat de bevalling het makkelijkst verloopt als de mama op haar gemak is. Jij bent degene die zegt wat er moet gebeuren. In andere landen is het meer de taak van de arts, vandaar ook de klinische benadering, de veel gegeven ruggenprik, lachgas en de keizersnee als standaard.

Geen kraamzorg

In veel landen sta je ook onder medische controle van een gynaecoloog. Als je er klaar voor bent, ga je na de bevalling binnen één of twee dagen naar huis. Zonder deskundige hulp die je thuis op wacht. Gelukkig staan er genoeg vrouwelijke familieleden op de stoep om je de eerste dagen te helpen. Dat wij een aantal dagen thuis hulp krijgen van een kraamverzorgster kent geen enkel ander land. Maar als je als Nederlandse in het buitenland woont en daar bevalt, kun je tegenwoordig via een gespecialiseerd kraamzorgbureau ook Nederlandse kraamzorg krijgen.

Staand bevallen?

Bevallen in het buitenland mag dan veel verschillen met die in ons koude kikkerlandje. Maar zo ‘raar’ zijn we helemaal nog niet met onze thuisbevalling.

  • In Peru zijn er speciale medische centra waar je (volgens de traditie) staand kunt bevallen.
  • Vrouwen uit Gambia werken zo lang mogelijk door. Als het kind geboren wordt, geeft de vrouw geen kik en helpen andere vrouwen door op de buik te duwen tijdens het persen. In ieder geval geen ruggenprik voor deze stoere vrouwen.
  • Veel Amerikaanse vaders krijgen geen vrij als hun kind geboren is. Ze nemen in plaats van beschuit met muisjes, een pot blauwe of roze pepermuntjes mee naar het werk.
  • De bevalling van Turkse of Marokkaanse vrouwen staan bol van de rituelen. De hoofddoek gaat bijvoorbeeld af, alles moet los zijn voor een goede ontsluiting. Er is veel familie bij aanwezig en de vrouwen zijn heel intiem met elkaar.
  • Bij de Zulu-vrouwen in Zuid-Afrika heeft de moeder de hele bevalling een band om haar lichaam zodat de baby niet de verkeerde kant op gaat. Als de baby geboren is danst de vroedvrouw er eerst een rondje mee voordat de baby naar de moeder gaat.
Reageer op artikel:
Bevallen in het buitenland
Sluiten