De bevalling

Redactie 12 jul 2018 Algemeen

Je hebt praktisch alles geprobeerd en zit nu ondertussen wel echt met het handen in het haar. Het treintje, in de kleinste stukjes mogelijk snijden, omkoperij, niks werkt. Jouw peuter wil gewoon niet meewerken. Mama en Zo to the rescue! Dit zijn acht handige tips voor moeilijke eters.

Het is eerst even goed om te weten dat je niet alleen bent. Volgens onderzoek dat is gedaan door BabyCenter, heeft 42 procent van de moeders te maken met een lastige eter.

Eet samen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen beter samen eten. Ga daarom samen aan tafel zitten en maak er ook echt even een momentje van.

Probeer afleiding tijdens het eten te komen
Even geen tv, even geen iPad en geen speelgoed. Het is nu etenstijd. Dus even geen afleiding.

Zelf het eten opscheppen                                                                                                                                          
Geef je kleintje de optie om het eten zelf op te scheppen. Dit helpt zeker als je kind in de “ik kan het zelf fase” zit.

Maak geen big deal van nieuw eten
Maak geen ding van nieuwe probeersels. Zet het eten gewoon op tafel en begin aan de maaltijd. Als je doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, wordt dit uiteindelijk ook gewoon voor je kiddo.

Hou je hoofd koel
Hoe lastig het soms ook kan zijn, hou je hoofd koel. Je wilt namelijk niet dat je kindje eten associeert met een boze moeder. Gewoon maar een paar keer tot tien tellen.

Laat je kind mee helpen met koken
Probeer het proces rondom eten leuker te maken. En maak je kind een kleine helper in de keuken. Of begin een moestuintje. Als je jouw kind er maar bij betrekt.

Probeer het leuk te maken
Maak er een feestje van. Uitsteekvormpjes, kun je bijvoorbeeld gebruiken om het eten in leuke vormpjes te presenteren of maak van saus een leuk gezichtje. Wees lekker creatief.

Vertel je kind waarom eten zo belangrijk is
Leg gewoon simpelweg aan je peuter uit dat eten hartstikke belangrijk is. Betrek bijvoorbeeld de Schijf van Vijf bij je verhaal en laat je kindje elke avond checken of het van alles een beetje heeft gegeten.

Even doorzetten!

Bron: Committee on Nutrition 

Reageer op artikel:
De bevalling
Sluiten