Redactie
Redactie Baby 10 sep 2019

Ben jij bevallen van jouw baby? Dit zijn de do’s en don’ts na je bevalling

De bevalling is achter de rug en jouw kersverse baby ligt eindelijk in je armen: het mooiste gevoel ter wereld. Je bent natuurlijk nog aan het bijkomen van je bevalling en wilt zo lang mogelijk op die prachtige roze wolk blijven zweven, maar hoe?

Deze do’s en don’ts helpen je daarbij. Dat heerlijke gevoel van samen zijn met jouw nieuwe gezinnetje wil je zo lang mogelijk behouden.

De don’ts na een bevalling

Don’t: meteen bezoek ontvangen als je daar eigenlijk nog geen zin in hebt. Als je voorlopig even in jullie kleine bubbel wilt blijven, dan mag dat. Voel je niet verplicht om opa’s en oma’s meteen langs te laten komen, want dat hoeft niet. Je hoeft niets. Maak hier afspraken over met je partner zodat er geen misverstanden over ontstaan.

Don’t: te snel willen. Je hoeft niets en het is geen wedstrijdje wie van je vriendinnen als eerste beneden in kleermakerszit, opgemaakt op de bank zat na haar bevalling. Als jij je hele kraamweek in je pyjama in bed door wilt brengen met je baby, doe dat dan lekker.

Don’t: meteen volop gaan sporten, net na je bevalling. Het is afhankelijk van je herstel of en wanneer je weer kan gaan sporten. Overleg in ieder geval eerst met je verloskundige, want door te snel te zwaar te sporten kan je blijvende schade aan je lichaam overhouden.

Don’t: geen hulp vragen wanneer je dit eigenlijk wel nodig hebt. En dit kan om iets heel kleins gaan, wat voor jou heel ‘groot’ voelt: bijvoorbeeld even je haar wassen zonder baby erbij in de badkamer. Vraag gerust een vriendin om even op de kleine te letten, dit zal ze alleen maar heel leuk vinden.

De do’s na een bevalling

Do: praten over je bevalling om deze te verwerken, of het nou een fijne of minder fijne bevalling was. Het is en blijft een prachtige, bijzondere ervaring. Praat erover met je kraamverzorgende, met je partner of vriendinnen om je bevalling een plekje te geven.

Do: lekker naar buiten, een eerste wandeling maken met je mini. Als je je sterk genoeg voelt natuurlijk én als je kindje er klaar voor is. Aangeraden door de kraamzorg wordt om in ieder geval te wachten tot na de kraamweek met naar buiten gaan.

Do: laat je lekker verzorgen door je partner en de kraamverzorgende. Vooral die laatste is er voor jou en de baby. Ze heeft het beste met jullie voor en zal jullie voorzien van allerlei handige tips, maar ook van bakjes vers fruit en momenten van rust.

Do: geniet! Die eerste momenten krijg je niet meer terug én gaan al als een roes aan je voorbij, omdat je nog vol adrenaline zit van je bevalling. Neem de geur van je baby in je op, snuffel door zijn haartjes en kijk urenlang naar dat lieve gezichtje terwijl hij slaapt.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleker.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Ben jij bevallen van jouw baby? Dit zijn de do’s en don’ts na je bevalling
Sluiten