Redactie
Redactie De bevalling 29 nov 2020

Merel had een supersnelle bevalling: ‘Bij de tweede perswee was ze er al’

Merel (36) was iets langer dan 37 weken zwanger tot haar baby ineens van plan was om te komen. De bevalling van haar tweede kindje was begonnen. Het plan om thuis rustig in een bevalbad te bevallen was snel van de baan, want haar dochter kwam razendsnel en al na de tweede perswee ter wereld.

Bevallingsverhaal van Merel

Merel: ’Tijdens de zwangerschap had ik weinig klachten en ik voelde me eigenlijk prima. Al een aantal keer ging de gedachte door mijn hoofd dat ze nog wel eens te vroeg kon komen. Op een avond toen ik de 37 weken had bereikt, kon ik niet goed in slaap komen. Ik voelde de weeën aankomen, maar ik had al een aantal keer eerder een valse start gehad dus ik dacht dat het wel overging. Ik ging naar beneden om wat te drinken zodat ik daarna weer kon gaan slapen, maar het zette toch door.’

Bevalbad

‘Het was begonnen. Ik kon de weeën makkelijk opvangen, dus ik besloot de woonkamer op te ruimen en het gezellig te maken. Ik wilde graag in een bevalbad bevallen, dus ik maakte hier alvast ruimte voor. De weeën pufte ik met gemak weg, terwijl ik wat in de woonkamer rommelde. Toen de wijzer van de klok inmiddels de vijf had aangetikt en de weeën steeds heftiger werden, besloot ik mijn man uit bed te halen. Het bevalbad moest immers nog klaargemaakt worden.’

Kopje thee

‘Ik was nog steeds heel erg relaxed, omdat ik de weeën met aandacht weg kon zuchten. Ik was al eens eerder bevallen, dus ik wist wat ik kon verwachten en wat ik moest doen. Omdat ik me zo goed voelde, stelde ik aan mijn man voor om eerst samen nog een kopje thee te drinken. Dat deden we en daarna is hij het zeil neer gaan leggen om vervolgens het bevalbad op te blazen. Maar toen ging het ineens hard.’

Tweede perswee

‘Ik had volle concentratie nodig om de weeën op te vangen. Het was inmiddels kwart voor zes en onze zoon werd wakker, dus mijn man besloot hem uit bed te halen. Hij belde de oppas – tevens de buurvrouw – om onze zoon op te komen halen. Ik had het gevoel naar het toilet te moeten, dus deed ik mijn broek uit. Achteraf was dat maar goed ook, want op het moment dat de oppas met onze zoon op haar arm de voordeur achter zich dicht trok, had ik mijn eerste perswee.

Ik heb mijn man gesommeerd dat hij nú direct hier moest komen. Hij zei nog: kan je het niet even ophouden dan schat? Ik antwoordde met: nee nu! Hij ging gauw achter me zitten, want met de tweede perswee was onze dochter daar ineens. Ik had niet eens gemerkt dat mijn vliezen al waren gebroken.’

Mooie dochter

‘Daar was ze dan. Ik denk dat de oppas nog niet eens bij haar eigen voordeur was toen onze dochter ter wereld kwam. Het ging zo snel. Mijn man kon haar gelukkig op tijd opvangen en haalde snel de navelstreng van haar nekje af. Mijn man was heel erg geschrokken en maakte zich zorgen of dit allemaal wel goed kon zijn.

We hadden de verloskundige lekker laten slapen, omdat ik dacht dat het nog wel een tijdje zou duren. Het voelde allemaal zo goed en ik was me heel bewust wat mijn lichaam allemaal deed. Er was geen pijn. De twee persweeën waren natuurlijk heftig, maar toen was onze mooie dochter er al.’

Kraamvisite

‘We belden de verloskundige op en ze kwam meteen. Ze was de eerste die bij ons op kraamvisite kwam, terwijl wij ons lekker met zijn drietjes op de bank genesteld hadden. Gelukkig was ze helemaal gezond.

Het heeft mij enorm bekrachtigd en enorm veel vertrouwen in mijn eigen lijf gegeven. Ik ben inmiddels zwanger van de derde, maar ik heb wel afgesproken met de verloskundige om haar meteen te bellen als ik voel dat de bevalling doorzet. De veiligheid van mijn kindje staat uiteraard voorop.

Na dit te hebben meegemaakt voel ik me zo sterk. Soms besef je als vrouw niet wat jouw lichaam allemaal kan. Als je rustig blijft en jezelf vertrouwt, kun je zo veel aan!’

Lees meer bevallingsverhalen

Reageer op artikel:
Merel had een supersnelle bevalling: ‘Bij de tweede perswee was ze er al’
Sluiten