Gina Koninkx
Gina Koninkx Baby 25 apr 2021

Eén, twee, chachacha! Hier komt de extreme beweeglijkheid van je baby vandaan

“Eén, twee, chachacha.” De beentjes en voetjes van je kleintje zijn zó beweeglijk dat het soms net lijkt alsof hij een dansje doet, op zijn rug of buik weliswaar. Kleine baby’s zijn ontzettend beweeglijk en dat is een heel normale – en essentiële – ontwikkeling die ze moeten ondergaan.

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat jouw kleintje enorm beweeglijk is, vooral in de eerste paar maanden na de geboorte. Zijn armpjes en beentjes vliegen alle kanten op, al helemaal als je hem op zijn rug in de box of op een boxkleed legt. Maar waar komen al die bewegingen eigenlijk vandaan?

Baby’s zijn ontzettend beweeglijk

De fase waarin baby’s zo beweeglijk zijn, doet zich met name in de eerste vier tot zes maanden voor. Daarna zullen de reflexen langzaam maar zeker afnemen en worden de bewegingen van je baby veel gecontroleerder. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de hersenen.

Dit wordt ook wel het stratle of moro reflex genoemd. De hersenen van pasgeboren baby’s zijn nog niet zodanig ontwikkeld dat het de bewegingen kan aansturen en controleren. Het reguleren van reflexen (deze korte en explosieve bewegingen) maakt daar onderdeel van uit en dat kun je dus ook goed zien bij je kleintje.

Kan ik mijn baby helpen?

Allereerst is het goed om te weten dat dit dus iets heel normaals is en het ook geen kwaad kan. Dit proces zal zich door de maanden heen gaan ontwikkelen. Als ouder kun je natuurlijk wel dingen doen om het je kleintje comfortabeler te maken.

Geef je newborn voldoende tummy time en speelgoed om mee te spelen (zoals een rek boven de box of het boxkleed). Als je baby er vooral ‘s nachts last van heeft of op andere momenten dat hij zou moeten slapen, dan kan het een oplossing zijn om je baby in te bakeren en zo de reflexen te onderdrukken.

LEES OOK: Handige truc: zó kalmeer je je baby via drukpunten in zijn voeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Eén, twee, chachacha! Hier komt de extreme beweeglijkheid van je baby vandaan
Sluiten