Redactie
Redactie Do's & don'ts 7 jun 2018

Bewust kiezen voor één kind

Ongeveer één op de elf kinderen groeit op als enig kind. Vaak word je als mama van een enig kind gevraagd gevraagd of het niet eens tijd wordt voor een tweede. Maar waarom? Ouders kiezen vaak bewust om één kind te krijgen. Leeftijd, carrière en relaties spelen hier een grote rol in.     

Redenen om voor één kind te kiezen

Waarom nog een kind nemen als jullie het gevoel hebben dat jullie gezin compleet is met zijn drieën? Het bewust kiezen van één kind kent een aantal oorzaken:

1) Carrière

Over het algemeen geldt: hoe hoger je bent opgeleid, hoe minder kinderen je krijgt. Vrouwen hebben de behoefte om eerst een carrière voor zichzelf op te bouwen, voordat ze aan een kind beginnen.

2) Relaties

Omdat vrouwen andere prioriteiten stellen dan twintig jaar geleden, vinden ze pas op latere leeftijd hun prins op het witte paard en beginnen ze dus ook later aan kinderen. Daarnaast zijn er ook steeds meer stellen die na hun eerste kind uit elkaar gaan of scheiden.

3) Leeftijd

Door het uitstellen van hun kinderwens beginnen vrouwen pas later aan kinderen. Er zijn vrouwen die zichzelf of haar partner te oud vinden voor een tweede en besluiten het bij één kind te laten.

Mama en zo tip: Later aan kinderen beginnen brengt risico’s met zich mee. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan ons artikel ‘zwanger na je dertigste’ »  

4) Geld

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het netto-inkomen kost, twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen en drie kinderen 33%.
Bij aanstaande ouders kan gezinsuitbreiding zorgen voor slapeloze nachten vanwege geldproblemen. Maar dit hoort geen grote rol te spelen bij de beslissing. Het belangrijkste is natuurlijk het verlangen om nog een kind te krijgen!

Mama en zo tip: Dat kinderen duur kunnen zijn, weten we allemaal. Maar weet je wat een kind precies kost? Je leest het in ons artikel ‘Wat kost een kind’ »

Geen andere keus

Er zijn vrouwen die bewust kinderloos blijven of kiezen voor één kind, omdat het beter bij hun levensstijl of –visie past. Bij sommige vrouwen is er helemaal geen keuze, omdat het niet (meer) lukt of omdat het medisch niet meer mogelijk is om een kind te krijgen. 

Reageer op artikel:
Bewust kiezen voor één kind
Sluiten