Redactie
Redactie Do's & don'ts 7 juni 2018

Bewustzijn in je buik

Een ongeboren baby is zich van veel meer bewust dan wij soms denken. Maar wat je baby precies hoort en ziet, dat is de vraag. Wel is zeker dat een baby al lang voor de geboorte kan horen.

Tegelijk met het gezichtsvermogen ontwikkelt zich het gehoor. Een baby kan al lang voor de geboorte horen. Hieruit kunnen we opmaken dat het gehoor een heel belangrijk onderdeel is van het gezichtsvermogen. Een baby kan doorgaans rond de 21-ste week van de zwangerschap horen. De baby ligt te luisteren naar jouw hartslag, stem, hij kan het gerommel en gepiep van de spijsvertering horen en het kan zelfs het bloed door de placenta horen stromen.

Praten tegen de buik

Normale geluiden vindt hij heerlijk. Hij luistert zelfs zo goed naar de geluiden in de buik dat hij jouw stem én die van je partner direct na de geboorte al herkent! Schaam je dus niet om tegen je buik te praten. Of zet wat mooie  muziek voor hem op. 

De buitenwereld

Het kan voor een pasgeboren baby een hele schok zijn, wanneer het de overgang van de gedempte geluiden in de baarmoeder naar de rumoerige buitenwereld maakt. Het geluidsniveau rond het kraambed moet daarom natuurlijk zoveel mogelijk gedempt zijn. In de eerste levensmaanden heeft een baby ook een vreselijke hekel aan harde geluiden. Probeer daarom in de eerste maanden zoveel mogelijk harde geluiden te vermijden, al kun je dat natuurlijk niet altijd helemaal voorkomen.

Reageer op artikel:
Bewustzijn in je buik
Sluiten