Redactie
Redactie Gezondheid 7 jun 2018

Blaasontsteking bij je kind: wat nu?

Als je kind vaak moet plassen en aangeeft pijn te hebben bij het plassen of in de onderbuik, is de kans groot dat hij last heeft van een blaasontsteking. Vervelend, maar goed te verhelpen.

Wat is een blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk, maar kan af en toe terugkomen. In een ernstig geval kan een ontsteking van de blaas overgaan in een nierbekkenontsteking.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?
Een ontsteking in de blaas wordt – zoals de meeste ontstekingen – veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Vaak gaat het om de E-coli bacterie, die via de plasbuis de blaas binnenkomt. De bacteriën hechten zich hier aan de blaaswand, die vervolgens gaat ontsteken.

Meisjes hebben vaker last van een blaasontsteking dan jongens, omdat zij een kortere plasbuis hebben. Daarnaast komt een ontsteking van de blaas waarschijnlijk vaak voor mij kinderen die niet goed kunnen uitplassen, of door verstopping.

Blaasontsteking bij je kind
Vermoed je dat je kind last heeft van een blaasontsteking? Probeer zijn eerste plasje van de dag dan direct in een schoon bakje op te vangen. De ochtendurine van je kind kun je laten nakijken bij de huisarts. Zo weet je zeker of de problemen die hij ervaart bij het plassen veroorzaakt worden door een blaasontsteking.

Bij kinderen komt een blaasontsteking bij jongens het meest voor onder de 4 jaar, en bij meisjes tussen de 5 en 9 jaar. Bij een baby of jong kind zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking.

Medicijnen
Als wordt geconstateerd dat je kind een blaasontsteking heeft, krijgt hij antibiotica om de bacteriën te bestrijden. De antibioticumkuur moet helemaal worden afgemaakt, ook als de klachten inmiddels al weg zijn. Gebeurt dit niet, dan kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.

Heeft uw kind ook pijn of koorts? Geef ‘m dan een paracetamolletje.

Bron: Thuisarts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blaasontsteking bij je kind: wat nu?
Sluiten