Blaasontsteking als je zwanger bent: dit is alles wat je erover wil weten

Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Dit is niet alleen een vervelend kwaaltje, maar ook iets om op tijd actie tegen te ondernemen. Hoe herken je een blaasontsteking tijdens je zwangerschap en wat kun je doen?

Zwanger en grotere kans op blaasontsteking

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor een blaasontsteking. Dat komt onder andere doordat je urineleiders wijder zijn door de druk van je baby. Hierdoor loopt urine minder goed weg naar je blaas.

Maar ook is je blaas slapper waardoor er plas in je blaas kan achterblijven na het plassen. Hier kunnen bacteriën in groeien. Bovendien zitten er door hormonale veranderingen meer suiker en eiwit in je urine, die vormen de perfecte basis voor bacteriën om te groeien.

De symptomen

De meeste vrouwen denken dat ze blaasontsteking herkennen door pijn bij het plassen. Vaak is dit ook het geval. Als je zwanger bent kan dit symptoom echter uitblijven. Let daarom juist tijdens je zwangerschap op andere symptomen van een blaasontsteking. Het is namelijk van belang op tijd een blaasontsteking te signaleren omdat hij anders mogelijk kan overgaan in een ontsteking van het nierbekken.

Let op de volgende symptomen:

 • Continu moeten plassen, maar niet veel urine verliezen
 • Zeurende pijn in je onderbuik
 • Verandering in kleur of geur van urine
 • Pijn in je onderrug
 • Eventueel pijn bij het plassen (dit symptoom is bij zwangeren niet altijd aanwezig)

Tips bij een blaasontsteking

Zodra je een blaasontsteking vermoedt, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan. Vertel altijd dat je zwanger bent zodat je de juiste antibiotica krijgt voorgeschreven.

Andere tips om blaasontsteking te voorkomen of verhelpen zijn:

 • Veel water drinken, zeker twee liter per dag
 • Producten met cranberry
 • Extra vitamine C
 • Direct plassen als je aandrang voelt
 • De blaas goed helemaal leeg plassen
 • Plassen na de seks

Is een blaasontsteking gevaarlijk voor mijn baby?

Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk voor jou of de baby. Maar het kan wel een gevaar vormen als je je niet op tijd laat behandelen. Zodra je blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking, krijg je hoge koorts, pijn rond de nieren en kun je gaan braken. Dit kan wel zijn voor jou én voor je baby.

Ook wordt er als je zwanger bent altijd gekeken naar het soort bacterie dat de blaasontsteking veroorzaakt, hiervoor wordt een kweek gemaakt. Rond de bevalling kan de bacterie namelijk via de vagina bij je baby komen. En sommige bacteriën kunnen dan namelijk wel gevaarlijk zijn.

Lees ook:

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Reageer op artikel:
Blaasontsteking als je zwanger bent: dit is alles wat je erover wil weten
Sluiten