Redactie
Redactie Baby 3 apr 2020

Pasgeboren meisjes kunnen ongesteld worden (en dat is helemaal niet gek)

Met een pasgeboren baby in huis kom je voor een hoop verrassingen te staan, en je leert met alles te dealen. Zo ook: vaginaal bloedverlies bij je baby.

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je vindt binnen een week na de geboorte, wat bloed in de luier van je pasgeboren meisje. Het is niets om over in paniek te raken.

Vaginaal bloedverlies bij baby’s

Het klinkt eng en vreemd, maar de bloedingen zijn volkomen normaal. Kecia Gaither, directeur van NYC Health + Hospitals, liet aan Romper weten dat vaginaal bloedverlies bij pasgeboren meisjes wordt veroorzaakt door blootstelling aan hormonen in de baarmoeder.

Vaginaal bloedverlies komt meestal maar een dag of twee naar de bevalling voor. ‘Hoe gek het ook lijkt, het is eigenlijk volkomen normaal, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken.’

Ongesteld

Bloed in de luier van je pasgeboren (meisjes)baby kun je vergelijken met ongesteld zijn. Tijdens de zwangerschap krijgt het kind via de baarmoeder vrouwelijke hormonen van de moeder. Deze zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies van het meisje gaat groeien. Na de geboorte is dit proces afgelopen en wordt het baarmoederslijmvlies langzaam afgestoten, net als bij een menstruatie. Bij de meeste pasgeboren meisjes ziet het eruit als wat slijmerige afscheiding. En soms zit er wat bloed bij.

Is het gevaarlijk?

Vaginaal bloedverlies in de eerste dagen na de geboorte, is niet gevaarlijk voor je baby. Toch kan het nooit kwaad om je huisarts of kraamverzorgster op de hoogte te stellen, zeker als je je zorgen maakt. Het schoonmaken van de vagina van je kind doe je enkel met lauwwarm water – zo is er minder kans op infecties. Veeg haar tijdens het verschonen ook altijd van voor naar achter af.

Lees ook:

  • Verzorging van je baby’s geslachtsdelen
  • Wat alle nieuwe moeders willen weten over de voorhuid van hun zoontje
  • Zo herken je een mogelijke hormonale stoornis bij je kind
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Reageer op artikel:
    Pasgeboren meisjes kunnen ongesteld worden (en dat is helemaal niet gek)
    Sluiten