Redactie
Redactie Zwanger 8 feb 2020

Bloedverlies tijdens je eerste trimester: dit is wat je erover wil weten

Voor het eerst word je niet ongesteld. Spannend! De zwangerschapstest is positief – je bent zwanger! Je zweeft met je hoofd nu al in een grote roze wolk. Maar dat kan ineens over zijn, als in het eerste trimester van je zwangerschap bloedverlies hebt.

Bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap komt voor bij één op de vijf zwangeren. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en blijft de zwangerschap voortduren. Bij de andere helft zet de bloeding door en wordt het vruchtje door het lichaam afgestoten (miskraam).

Onschuldig

Een vaak voorkomende, onschuldige oorzaak van bloedverlies vroeg in de zwangerschap is de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. De hoeveelheid bloed is meestal kleiner dan wat je zou verwachten bij een menstruatie, en duurt over het algemeen één tot drie dagen. Het is ook mogelijk dat je wat langer vaginaal bloedverlies hebt. Bloedverlies door innesteling is geen reden tot zorg, maar veel vrouwen kunnen erdoor in de war raken en zien de bloeding voor een menstruatie of een beginnende miskraam aan.

Afwijkingen aan baarmoedermond

Ook kunnen afwijkingen aan de baarmoedermond zoals een poliep, een wondje of een ontsteking leiden tot bloedverlies zonder dat de zwangerschap beïnvloedt. Deze vorm van bloedverlies treedt nog wel eens op na gemeenschap of na (harde) ontlasting. Een zeldzame oorzaak is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Miskraam

Een miskraam komt bij ongeveer één op de tien zwangeren voor. Bij een miskraam wordt het zwangerschapsweefsel uit de baarmoedermond gedreven, gepaard gaande met weeënachtige pijn in de onderbuik, of pijn zoals bij een menstruatie. Ook kan het ‘zwangerschapsgevoel’ opeens verdwijnen. Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Na enkele dagen neemt het bloedverlies toe. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding hevig zijn. Omdat het vruchtje vaak nog heel klein is, wordt het bij veel miskramen niet opgemerkt. Nadat al het weefsel is afgestoten, neemt het bloedverlies af tot het na enkele dagen is gestopt. Soms is er nog een aantal weken een klein beetje bloedverlies.

Onzekerheid

Bij bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap is niet direct te zien of het vruchtje nog leeft of is afgestoten. Een zwangerschapstest kan daarbij niet helpen. De uitslag van de test kan namelijk na het afstoten van de vrucht nog enige tijd (twee maanden) onterecht aangeven dat je zwanger bent, omdat in je lichaam nog steeds het zwangerschapshormoon hCG (humaan Chorion Gonadotropine) voorkomt.

Afwachten of actie?

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan af te wachten hoe het verder verloopt – hoe moeilijk en stressvol dit dan ook is. Het wordt immers vaak al na enkele dagen duidelijk of er sprake is van een onschuldige bloeding of een miskraam.
Wanneer je meer zekerheid wenst en niet langer wilt afwachten, kun je samen met je huisarts of verloskundige bespreken of een echo-onderzoek zinvol is. Vanaf zes weken is op de echo te zien of het hartje van de vrucht klopt. Als het vruchtje nog leeft, is de kans klein dat je alsnog een miskraam krijgt. Als het vruchtje niet meer leeft, zal het vanzelf worden afgestoten.

Wat te doen?

Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap moet altijd serieus worden genomen! Omdat je niet weet wat de oorzaak is, is het verstandig bij bloedverlies je verloskundige of huisarts te raadplegen.

Lees ook:

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Reageer op artikel:
Bloedverlies tijdens je eerste trimester: dit is wat je erover wil weten
Sluiten