Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Bloedverlies tijdens het tweede trimester

Bloedverlies tijdens het tweede trimester van je zwangerschap, wordt meestal veroorzaakt door de groei of een ontsteking van de baarmoederhals. Het bloedverlies kan onschuldig zijn, maar het is altijd goed om je verloskundige te waarschuwen.Wij zetten 6 veel voorkomende redenen voor bloedverlies op een rij.

1) Baarmoederhals 

Als je bloed verliest, kun je last hebben van een baarmoederhalsinfectie, uitzetting van de baarmoederhals of baarmoederhalsincompetentie. Hierbij gaat de baarmoederhals spontaan open. Dit kan leiden tot vroeggeboorte. Om vroeggeboorte te voorkomen kan er een speciaal bandje (een cerclage) om de baarmoederhals geplaatst worden.

2) Problemen met de placenta

Als je in het tweede trimester last hebt van helderrood bloedverlies, kan een laagliggende placenta de oorzaak zijn. Je placenta kan ook vroegtijdig loslaten. Hierbij krijg je last van erge buikpijn.

3) Miskraam

Het komt niet vaak voor in het tweede trimester, maar je kunt een miskraam krijgen. Onthoud altijd de symptomen; hoeveel bloed je verliest en hoe het eruit zag. Dit kan de verloskundige gebruiken om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen.

4) Scheuring van de baarmoeder

Het komt niet vaak voor, maar een scheur in de baarmoeder kan ook bloedverlies veroorzaken.  Dit komt meestal voor bij vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad. Door de scheur komt de baby gedeeltelijk of geheel in de buikholte terecht.

5) Poliep

Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder extra goed doorbloed. Hierdoor kan een poliep in de baarmoeder gaan bloeden. Een poliep kan leiden tot een vroeggeboorte of een miskraam. Door de poliep kan je tijdens de bevalling ook extra veel bloed verliezen.

6) Verlies van de slijmprop

Sommige vrouwen verliezen de slijmprop eerder in de zwangerschap. De slijmprop kun je herkennen aan draderige en slijmerige afscheiding. De slijmprop kan bruinig, rozig of rood zijn. Dit is een teken dat de bevalling kan beginnen, maar wanneer dit is, verschilt per vrouw.

Let op: als je bloed verliest, doe je er goed aan dit te melden bij je verloskundige. Zij kan dan samen met jou kijken wat de oorzaak is en of er actie ondernomen moet worden.

Tip van de redactie: Lees hier meer over bloedverlies in je eerste trimester en derde trimester.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bloedverlies tijdens het tweede trimester
Sluiten