Redactie
Redactie Peuter 21 jun 2020

8 tips zodat je peuter plezier krijgt in boeken

Merk je dat je peuter tegenwoordig meer naar een scherm staart, dan met z’n neus in de boeken zit?

Met de volgende tips kun je het lezen van boeken bij je kind stimuleren.

8 handige tips zodat je peuter plezier krijgt in boeken

1. Maak van lezen een dagelijkse gewoonte

Maak van boeken lezen net zo’n gewoonte als spelen op een tablet. In het begin kun je dit stimuleren door op vaste momenten samen met je kind te lezen. Jullie kunnen elke avond voor het slapengaan, samen een boek lezen. Dan hebben jullie ook meteen een avondroutine te pakken waarna je kind meteen weet dat het tijd is om te gaan slapen.

2. Laat je kind een boek uitkiezen dat jij voorleest

Jouw kind heeft vast wel een boek dat hij eindeloos kan verslinden. En de kans is groot dat je er al minstens honderd keer uit hebt voorgelezen. Het voordeel van zo’n favoriet boek is dat je nooit de plank misslaat. Jouw zoon of dochter zal deze altijd willen lezen. Een makkelijke keuze dus! Al mag je zo nu en dan ook een ander boek uitkiezen. Al is het maar om het voor jezelf afwisselend te houden.

3. Creëer een speciale leeshoek

Een plek waar jullie in alle rust kunnen lezen. Zorg ervoor dat dit een plek is waar je kind even geen beeldschermen ziet. Zo blijft de aandacht bij het lezen en krijg je niet vroeg of laat de vraag of de tv aan mag. Het voordeel van zo’n speciale plek is dat je kind op den duur meteen weet wat daar de bedoeling is en zich daar ook op instelt.

4. Doe de schermpjes niet helemaal in de ban

Televisie kijken en spelletjes spelen op de tablet zijn niet het ultieme kwaad. Maar net als zoveel dingen in het leven geldt: doe het met mate. Stel regels op over wanneer, hoe vaak en hoeveel je kind aan schermtijd krijgt op een dag.

5. Haal regelmatig nieuwe boeken in huis

Zo stimuleer je dat je peuter kennis maakt met andere boeken dan alleen die ene favoriet. Zo blijft het lezen ook vermakelijk. Dit kan overigens budget vriendelijk door niet telkens nieuwe boeken te kopen, maar een abonnement bij de bibliotheek af te sluiten. Bovendien heb je dan niet al geld uitgegeven aan een boek dat misschien niet in de smaak valt.

6. Kies voor boeken die de zintuigen stimuleren

Vooral voor peuters is het erg leuk als ze tijdens het voorlezen van alles kunnen aanraken in het boek. Dit maakt een boek interactiever en het is goed voor hun ontwikkeling.

7. Bewaar overal een boek

Zo heb je er altijd eentje paraat als je kind zich verveelt. Bewaar er bijvoorbeeld eentje in de auto of zet er een dichtbij het potje zodat jullie kunnen lezen tijdens de zindelijkheidstraining. Het lijkt misschien veel, maar aan de andere kant stimuleer je zo wel dat je peuter boeken net zo normaal gaat vinden als een tablet die altijd aanwezig is.

8. Ga smeken tegen met een slim argument

Smeekt je peuter toch weer om een spelletje of een tekenfilm? Gebruik dan een smoesje waar ze niet omheen kunnen. Zeg bijvoorbeeld dat de tablet is gaan slapen of dat de tekenfilmfiguren een dutje doen. Maar dat de karakters in het boek wel zin hebben om gezellig op avontuur te gaan.

Meer lezen?

mothermag.com

Reageer op artikel:
8 tips zodat je peuter plezier krijgt in boeken
Sluiten