Dit is hoe jouw borsten zich voorbereiden tijdens de zwangerschap

Ik wil geen borstvoeding geven, want dan hou ik geen borsten meer over.” Je hoort het vaak. Maar is het wel echt zo? Dat je door niet te voeden je borsten hetzelfde blijven. Want het is bekend dat zelfs al tijdens de zwangerschap je borsten veranderen. Erg? Niet als je bedenkt dat het jouw melk jouw kleintje groot maakt. Dit is hoe je borsten veranderen:

Gevoeligheid en gespannen

De meeste vrouwen hebben gespannen en gevoelige borsten als een van de eerste symptomen van de zwangerschap. Waar het vaak lijkt op een begin van je menstruatie, blijft je menstruatie dit keer uit. Vaak kun je vanaf week 4 al aan je borsten voelen en zelfs zien dat je zwanger bent.

Dit gebeurt onder invloed van de hormonen, want je lichaam bereidt jouw borsten voor op het geven van borstvoeding. Dit is een goed moment om kritisch naar je bh’s te kijken. Welke zitten nog goed? Misschien is een bh zonder beugel een fijnere optie om de gevoeligheid te verlichten.

Grotere borsten

Vanaf week 6 worden je borsten groter. Voor veel vrouwen is dit iets waar ze erg blij mee zijn, maar er zijn ook veel vrouwen die er van balen. Soms groeien ze geleidelijk, tot wel 2 cupmaten groter, maar het kan ook in sprongen gaan. Een bijkomend effect is vaak striae doordat de huid zo snel oprekt, en je kunt er ook jeuk van krijgen.

Hoewel er veel crèmepjes te koop zijn die zouden helpen tegen striae, is er niets bewezen. Onlangs ging wel een moeder viraal nadat zij moedermelk op de striae van haar buik smeerde, en overduidelijk zichtbare verbetering zag. Het is de moeite waard, toch?

Blauwe aders

Tijdens de zwangerschap maak je tot wel 50 procent meer bloed aan. Dit bloed wordt rondgepompt door je aderen, en dit is terug te zien in grotere en blauwe aderen op je borsten. Dit is tijdelijk, want na de zwangerschap zit je snel weer op je normale bloedniveau, en verdwijnen de blauwe aders vrijwel ook meteen.

Heb je behalve last van je borsten ook last van andere zwangerschapskwaaltjes? Deze hacks gaan je leven veranderen. 

Grotere, uitstekende en donkere tepels

Een van de opvallendste dingen die aanstaande moeders zien, is dat de tepels compleet veranderen. Dit is allemaal zodat de baby na de geboorte makkelijk melk kan drinken. De tepels worden groter en gaan uitsteken, zodat de baby straks makkelijk kan aanhappen. De tepelhoven, het stukje rondom je tepel, worden donkerder. Zo kan jouw halfblinde baby precies zien waar ze moet aanhappen. De afstand van de borst naar jouw gezicht, is trouwens precies wat een baby kan zien bij geboorte.

Bultjes van Montgomery

Tot slot hebben veel vrouwen kleine bultjes op de tepelhoven. Dit worden de Tuberkels van Montgomery genoemd. Dit zijn kliertjes die een vloeistof afscheiden waarmee de tepels beschermt zijn tegen uitdroging. Wetenschappers denken zelfs dat deze vloeistof de geur heeft van vruchtwater, zodat de baby de tepel na de geboorte makkelijker kan vinden.

Vetweefsel verdwijnt

Tijdens de zwangerschap verdwijnt een deel van het vetweefsel in je borst. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten wat slapper worden. Borsten bestaat vooral uit vetweefsel, wat tijdens de zwangerschap deels wordt vervangen door nieuw melkklierweefsel. Hierdoor wordt je huid iets uitgerekt, wat daarna voor een slappere huid kan zorgen. Ook de stuwing een paar dagen na de bevalling, zorgt ervoor dat je huid verder wordt opgerekt.

Als de stuwing over is kan je huid weer iets uitgerekter en dus slapper zijn. Na een paar menstruatiecycli zullen je borsten weer wat steviger zijn, en wordt er weer nieuw vetweefsel aangemaakt. Uiteindelijk keren je borsten weer terug naar ongeveer de toestand van voor de zwangerschap. Of je slappere borsten hebt of niet na de zwangerschap, is afhankelijk van je aanleg. Net als dat sommige vrouwen striae krijgen, en anderen niet. Borstvoeding geven heeft dus niets te maken met slappere borsten, of niet.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit is hoe jouw borsten zich voorbereiden tijdens de zwangerschap
Sluiten