Een veeleisende peuter aan de borst? Zo bewaak je je grenzen

Heb jij een pittige peuter of kleuter aan de borst? Borstvoeding is ook opvoeding, maar hoe werkt dat, borstopvoeding? Mama’s die al lang borstvoeding geven weten het. Wanneer je een ouder kind de borst geeft, kan dat af en toe best intens zijn.

Je voelt je opgeslokt door je kind, en hoe graag je ook zou doorgaan met het voeden, er moet iets veranderen. Borstvoeden is ook opvoeden, en dus het bewaken van je grenzen. Dit zijn de meest voorkomende problemen bij langvoeden, mét oplossingen.

Jouw peuter of kleuter wil heel veel drinken

Vraagt jouw peuter of kleuter de hele tijd om de borst? Dat kan vervelend zijn. Maar wanneer borstvoeding niet meer de hoofdvoeding is, kun je af en toe best nee zeggen. Dat is lastig, maar het bewaken van je eigen grenzen is belangrijk. Jij bepaalt de frequentie van de voedingsmomenten. En als je je niet fijn voelt tijdens de voedingssessies, is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe vaak je dan wel de borst wilt geven, en wanneer. Op basis daarvan maak je een plan en bied je andere oplossingen aan.

Als je kind extreem veel behoefte heeft aan de borst, kun je proberen een andere manier te vinden om toch die troost en geborgenheid te bieden. Zijn jullie buiten of gebeurt er iets spannends? Knuffel samen, of laat jouw kindje even bij je zitten of liggen. Wil jouw kind telkens tussendoor een slokje omdat hij het gewoon lekker vindt? Kijk dan of je een glas afgekolfde melk kunt geven.

Een wild kind aan de borst

Peuters en kleuters zijn niet altijd de meest subtiele mini’s. Uit enthousiasme willen ze nog wel eens ruw aanhappen, drinken ze ongeduldig of willen ze juist niet loslaten. Het kan heel vervelend zijn als jouw kind je pijn doet tijdens het drinken. Belangrijk is om te beseffen dat het om jouw lichaam gaat, en het niet de bedoeling is dat je pijn hebt bij een voedingsmoment. Maar het is ook goed om te laten zien dat je voor jezelf en je eigen lichaam opkomt. Je wilt namelijk niet uitstralen dat het oké als iemand je pijn doet.

Wees daarom duidelijk bij het drinken. Bijt je kind? Zorg er dan voor dat je kind loslaat en leg uit wat je voelt. Doet jouw kind wild of ruw aan de borst? Ook dan maak je duidelijk dat het pijn doet, en dat je dat niet wenst. Hoe vaker je dit uitlegt, hoe sneller je kindje het begrijpt. Wanneer je kind jou per ongeluk pijn doet, kan je er ook iets van zeggen. Maar in dit geval hoef je jouw mini niet terecht te wijzen. Een ongelukje kan namelijk gebeuren, hoe vervelend het ook is.

Veel gefriemel en gepluk

Voor veel kinderen gaat de borstvoeding samen met friemelen. Friemelen aan je ketting, plukken je huid, of trekken aan je andere borst of tepel. Dit in combinatie met het drinken is voor peuters en kleuters vaak het ultieme. Maar dat friemelen kan heel irritant zijn.

Gelukkig kun je aan een ouder kind al goed uitleggen dat jouw borsten van jou zijn, en dat jij degene bent die over jouw lichaam beslist. Je kunt aangeven dat er momenten zijn dat je niet wilt dat je kindje friemelt. Belangrijk is hier om duidelijkheid te geven. Beslis of je het helemaal niet meer wilt, of alleen op sommige momenten, als je bijvoorbeeld thuis bent. Als je eenmaal je besluit hebt genomen blijf je consequent. Bied op die momenten een knuffel of doekje aan ter vervanging, of houd het handje van je kind vast.

Jouw kind wil overal drinken

Voor sommige moeders kan langvoeden overweldigend zijn, vooral als je kind jou de hele tijd ‘opeist’. Als je kind ouder is en je de borstvoeding wilt voortzetten, kun je ervoor kiezen om op een vaste plek te voeden. Ga voor een comfi stoel, ga aan de keukentafel zitten, of voed alleen in bed. Het kan lastig zijn, maar na een tijdje merk je dat je kind er ook aan went. Een vaste plek zorgt voor rust en duidelijkheid, en kan ervoor zorgen dat je net even die extra motivatie vindt om wel door te gaan.

Duidelijkheid van jou kant

Bij alle veranderingen die je wilt doorvoeren is het belangrijk dat je de nieuwe situatie heel duidelijk maakt. Leg op een rustig moment uit wat je gaat veranderen, en waarom. Houd je vervolgens aan de gemaakte afspraak. Duidelijke afspraken kunnen zowel voor jou als voor je peuter of kleuter namelijk veel duidelijkheid scheppen. Het is een lastige overgang en het lukt alleen als je heel zeker bent van je eigen zaak. Uiteindelijk gaat het bij het opvoeden en borstvoeden om grenzen aangeven, en over het respecteren hiervan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Een veeleisende peuter aan de borst? Zo bewaak je je grenzen
Sluiten