Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Borstvoeding afbouwen-hoe werkt dat?

Je kunt net zo lang voeden als jij en je baby willen. De wereld gezondheidzorg organisatie, de WHO, adviseert om de eerste 6 maanden alleen borstvoeding te geven. Daarna wordt aangeraden steeds een beetje meer vaste voeding te geven, met daarnaast borstvoeding, in ieder geval tot je kindje 2 jaar oud is. Als je dit advies volgt, zullen de meeste kinderen vanzelf een keer stoppen met aan de borst drinken. In dat geval hoef je dus niet af te bouwen, maar gaat het stoppen heel geleidelijk. 

Niet alle vrouwen hebben de mogelijkheid om het zo te doen. Wanneer je om welke reden dan ook eerder wilt stoppen met de borstvoeding dan je kindje is het goed om te weten dat je niet ineens kunt ophouden. Je lichaam is er op ingesteld om melk te maken voor je baby, en heeft tijd nodig om dit proces af te sluiten. Wanneer je dus steeds minder vaak of minder lang voeding geeft zal je lichaam wennen aan de nieuwe situatie en ook steeds minder melk gaan aanmaken. Wanneer je kindje nog alle voedingen aan de borst drinkt ga je om beurten de voedingen overslaan. Je begint met de voeding waarvan je altijd al het idee hebt dat die niet zo goed loopt, meestal is dat de voeding eind van de dag. In plaats van de borst geef je nu de fles. Dit houdt je een paar dagen vol. In het begin kan het zijn dat je weer stuwing krijgt, maar na een paar dagen zullen je borsten gaan wennen en minder melk maken. De volgende voeding die je laat vervallen plan je dan in de ochtend. Zo ga je steeds minder voedingen aan de borst geven. Wacht elke keer een paar dagen tot je borsten weer helemaal soepel zijn voor je de volgende stap neemt. De laatste voeding kan je na een paar dagen stoppen. Het kan zijn dat je borsten na een week toch ineens weer vol voelen. Leg je kindje niet weer aan de borst, want daarmee stimuleer je de melkaanmaak weer. Leg eventueel wat kouds op je borsten, of ga even onder de warme douche. Het gaat vanzelf over.

Het kan ook zijn dat je kindje heimwee krijgt naar de borstvoeding en heel veel bij je wil zijn. Geef hem wat extra knuffels en aandacht, ook hij zal leren omgaan met de nieuwe situatie.

Reageer op artikel:
Borstvoeding afbouwen-hoe werkt dat?
Sluiten