Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Borstvoeding: de basisregels

Borstvoeding is de beste en meest natuurlijke voeding voor je baby. Natuurlijk kan het zijn dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding een goede oplossing. Maar voor alle dames die wel borstvoeding geven hebben wij een aantal 'regels', gouden tips en wetenswaardigheden op een rijtje gezet.

Regel 1

Geef borstvoeding op aanvraag. Dat betekent dat je baby zoveel en zo vaak drinkt als hij wil. Je baby krijgt nooit teveel voeding binnen, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Als je jouw baby de kans geeft om zoveel en zo vaak te drinken als hij dat wil, krijgt hij ook nooit te weinig binnen.

Regel 2

Jij maakt de borstvoeding. Wat jij eet, drinkt, slikt en rookt komt in de voeding terecht. Pas je levensstijl dus aan in de tijd dat je borstvoeding geeft.

Regel 3

Laat je niet gek maken door mensen die je zeggen dat de voedingshouding niet goed is, dat je baby misschien niet genoeg binnen krijgt of door de reactie van mensen als ze jouw borst zien. Je doet het voor je baby en niet voor anderen!

Tip 1

Borstvoeding geven is erg goed voor je baby maar erg vermoeiend voor jou. Vooral in de eerste paar maanden. Neem genoeg rust en denk ook aan jezelf. Je bent echt niet de enige moeder die dagelijks denkt dat ze het niet meer vol kan houden.

Tip 2

Als je weg wilt, kolf je de melk een keertje af. Zo is het voor jou ook makkelijker om langer vol te houden.

Tip 3

Neem de tijd om een goede houding te vinden. Borstvoeding geven is interactie tussen jou en je baby. Jullie moeten samen een lekkere houding vinden. Na een paar dagen heb je die gevonden.

Fabels en feiten

  • Borstvoeding op de klok? Dat ouderwetse fabeltje gaat wel op voor melkkoeien, maar niet voor een vrouw!
  • De samenstelling van de borstvoeding verandert gedurende de dag. Zo heeft je baby altijd de juist dosis energie!
  • Kinderen die borstvoeding krijgen hebben later een verminderde kans op allergische klachten.
  • Lang borstvoeding geven is goed voor de moeder. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die lang zelf voeden op latere leeftijd minder risico lopen op borstkanker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Borstvoeding: de basisregels
Sluiten