Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Borstvoeding en flesvoeding combineren

Er zijn verschillende redenen waarom moeders hun kindje naast de borstvoeding ook flesvoeding gaan geven.  Zo kan het handig zijn als het zwangerschapsverlof erop zit. Wil jij borstvoeding en flesvoeding combineren? Met deze tips lukt het. 

Borstvoeding en flesvoeding combineren
Het is het beste om te beginnen met het combineren van borstvoeding en flesvoeding wanneer je baby twee maanden of ouder is. Je melkproductie is dan goed op gang. Je baby kent dan ook beter het verschil tussen aan je tepel of aan een speen zuigen. Als je vóór de acht weken al begint met flesvoeding, kan er verwarring bij je baby ontstaan. Hij ontwikkelt dan een voorkeur voor de borst óf de fles. Met het gevolg dat je borst voortaan door hem geweigerd kan worden.

Hypoallergene flesvoeding
Vanwege de combinatie met moedermelk, kun je het best kiezen voor hypoallergene flesvoeding. Dit helpt de kans op het ontstaan van allergische reactie verkleinen. Bovendien wordt hypoallergene flesvoeding vaak gebruikt in plaats van (of dus als aanvulling op) borstvoeding.

Tips om een baby te laten wennen aan flesvoeding

– Zorg ervoor dat de melk aangenaam is om te drinken. Geef de melk pas aan je baby als het op lichaamstemperatuur is.

– Voeg een paar druppels van jouw afgekolfde moedermelk toe op de speen van het flesje.

– Laat iemand anders het flesje geven; je baby kan bij jou veel meer de associatie hebben met borstvoeding.

– Gebruik een speciale speen die het zuigen hetzelfde laat voelen als zuigen aan de borst.

Veranderende ontlasting
Houd tijdens deze periode de ontlasting van de baby in de gaten. Flesvoeding vertraagt de stoelgang en moedermelk werkt laxerend. Als de poep harder is dan je van je baby gewend bent, kun je bij elke flesvoeding 10 milliliter water toevoegen. Zo wordt de ontlasting zachter.

bron: leef apothekersvereniging

Reageer op artikel:
Borstvoeding en flesvoeding combineren
Sluiten