Borstvoeding geven lukt niet: De voordelen ervan haal je ook uit andere dingen

Als borstvoeding geven niet lukt, kan dat behalve erg frustrerend zijn, ook veel vragen oproepen. Wat betekent het voor de gezondheid van jouw baby als je geen borstvoeding kunt geven? Gelukkig kun je de voordelen ervan ook nabootsen op veel andere manieren. 

Borstvoeding geven is niet alleen een mooie ervaring, het is ook een hele nuttige manier om je kind te voeden. In jouw moedermelk zitten namelijk een hoop voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer het niet lukt om borstvoeding te geven, zijn veel vrouwen bang dat hun baby iets zal missen. Deze angst is dan ook vaak één van de redenen waarom stoppen met borstvoeding geven éxtra zwaar voelt. En waarom sommige moeders zich enorm schuldig daarover kunnen voelen.

Hier kun je lezen hoe je dealt met dat schuldgevoel. 

Fruit en groente

Zodra je kind toe is aan vaste voeding, is het uiteraard belangrijk om je baby zoveel mogelijk gezonde maaltijden te geven. De vitamines die in borstvoeding zitten, vind je ook terug in groente en fruit. Je kind dus op tijd kennis laten maken met eten als spinazie en wortel, zorgt ervoor dat hij dit op latere leeftijd ook lekker blijft vinden. En daarbij zeggen artsen dat kinderen die meer groente en fruit eten, later een kleinere kans hebben op obesitas.

Vaccinaties

In flesvoeding zitten niet dezelfde antilichamen die je baby weerbaarder maken tegen ziektes als in moedermelk. Daarom is het belangrijk dat zodra het kan, je jouw kind de nodige vaccinaties geeft. Ziektes krijgen op deze manier de minimal kans om zich te verspreiden.

Als je baby nog erg klein is, doe je er de eerste maanden goed aan jouw kleintje weg te houden bij grote menigtes. Vermijd het OV als het kan, kom niet op plekken waar veel mensen samen komen en vraag kraambezoek goed hun handen te wassen voor ze de baby aanraken.

Dat betekent overigens niet dat je de complete buitenwereld moet vermijden. Een stevige wandeling in de frisse lucht is niet alleen goed voor de baby, het is ook goed voor jou.

Schermtijd

Wat een iPad of tv nou te maken heeft met de voordelen van borstvoeding? Nou, eigenlijk heel veel. Borstvoeding draagt onder andere ook bij aan de ontwikkeling van de hersenen van je kind en in de eerste drie levensjaren gebeurt dit razendsnel. Daarom is het beter om je kind goed leert om te gaan met mensen, dan hem of haar te vaak achter een schermpje te zetten. Daarnaast is uit veel onderzoeken gebleken dat voorlezen een positieve werking heeft op het brein van je kind. Vaker lezen, minder vaak tv kijken dus.

Hechting

Waar je misschien ook bang voor bent als je stopt met het geven van borstvoeding, is of je wel genoeg hechting houdt met je kindje. Borstvoeding geven is immers een heel intiem moment wat bijdraagt aan de bonding tussen jullie twee.

Toch is dit niet iets waar je angstig voor hoeft te zijn. Je kunt op heel veel manieren een band creëren met je kindje. Door hem of haar veel vast te houden, te lachen, te zingen en te spelen met al die teentjes en vingertjes. En vergeet ook het huid op huid contact niet. Douche bijvoorbeeld samen of laat je kindje op je ontblote borst in slaap vallen. Zo houd je toch dat directe contant met je kind.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Borstvoeding geven lukt niet: De voordelen ervan haal je ook uit andere dingen
Sluiten