Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 23 mei 2019

Nieuw onderzoek toont aan dat borstvoeding gezond is voor het hart

Borstvoeding geven is gezond. Moedermelk stimuleert het immuunsysteem én de ontwikkeling van pasgeborenen. Maar een nieuw onderzoek suggereert dat het geven van borstvoeding ook nuttig is voor de gezondheid van de moeder.

Borstvoeding is gezond

Eerdere studies wezen uit dat het geven van borstvoeding het risico op bepaalde vormen van kanker en een postpartum depressie vermindert. Het hogere hormoonniveau van prolactine helpt moeders ook om een gezond lichaamsgewicht te behouden, hun bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op diabetes te verminderen. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat het geven van moedermelk ook gelijk staat aan een gezond hart.

LEES OOK: Als borstvoeding geven moeilijk gaat: 15 herkenbare problemen en tips om ze op te lossen

Tijdens deze studie werden de hart-en bloedvaten van vrouwen die hun menopauze al hadden doorstaan onder de loep genomen. De grootste vraag die hierbij centraal stond was of zij hun kinderen moedermelk hadden gegeven. De resultaten concluderen dat vrouwen die hun baby’s voeden aan de borst minder kans hebben op een hartaandoening op latere leeftijd. Het geven van borstvoeding brengt bepaalde effecten teweeg, waardoor de gezondheid van het hart beschermd wordt.

De onderliggende oorzaken van het beschermende effect zijn nog niet bekend, maar de onderzoekers kunnen één ding garanderen. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe lager je risico op het krijgen van een hartaandoening.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek toont aan dat borstvoeding gezond is voor het hart
Sluiten