Marleen Staal
Marleen Staal Algemeen 16 jan 2019

Borstvoeding geven lukt niet: zo deal je met het schuldgevoel

Borstvoeding geven is een hele bijzondere ervaring, maar wel eentje die niet is weggelegd voor elke moeder of elke baby. De druk om borstvoeding te geven en daarbij de angst om te falen is groot onder veel moeders. Als dit vervolgens niet lukt, kan het schuldgevoel hierover enorm zijn. 

Als borstvoeding geven niet lukt

Voor sommigen moeders is het de absolute heilige graal van het ouderschap: borstvoeding geven. Toch is dit iets wat niet elke moeder vanzelf lukt. Zeker in het begin kan het enorm veel frustraties opleveren. Al lijken de meeste moeders dat in hun wanhoop te vergeten als het na vele pogingen nog niet lukt met borstvoeding geven. Met als gevolg: een enorm schuldgevoel als je besluit te stoppen.

Dan kun je nog zo veel lactatiedeskundigen aan je bed hebben staan, als het niet lukt, dan lukt het niet. De gevoelens die erbij komen kijken als borstvoeding geven niet lukt, kun je niet zomaar stoppen. Dan kan het helpen om aan de volgende dingen te denken.

Torenhoge verwachtingen

Zeker als je jouw eerste kindje verwacht, kun je torenhoge verwachtingen van jezelf en het ouderschap hebben. Je hebt een bepaald ideaalbeeld in je hoofd en als je daarvan moet afstappen, omdat het simpelweg niet lukt, kan dat moeilijk accepteren zijn. Maar bedenk dat dit je eigen eisen zijn waar je aan moet voldoen. Niemand kan jou zeggen of je het goed doet ja of nee, omdat er immers zoveel manieren zijn waarop je jouw kind het allerbeste kan geven. Er is niet één goede manier, wat je jezelf ook wijsmaakt in je hoofd met allerlei droombeelden.

Dat vervelende stemmetje in je hoofd is gewoon een gedachte van jezelf en het fijne aan gedachtes is dat je die kunt wegdenken met positieve gedachten. Dat klinkt heel simpel, dat is het natuurlijk niet, maar het schuldgevoel over het niet kunnen geven van borstvoeding loslaten, begint wel bij het proberen bij te stellen van je verwachtingen. Maak een nieuw plaatje in je hoofd.

Zoals deze moeder deed en besloot te stoppen met borstvoeding en dit haar ‘beste besluit ooit’ noemde. 

Zet jezelf op de eerste plek

Als nieuwe ouder is het eng om zelf beslissingen te maken, maar niemand behalve jij weet wat goed is voor jezelf.  En zorgen voor jezelf is net zo belangrijk als zorgen voor je baby. Hoe beter jij in je vel zit, des te betere moeder je bent voor je kind. En baby’s merken haarfijn elke emotie op.

De beslissing om te stoppen met borstvoeding is uiteindelijk niet een kwestie of dit het beste is voor je kind, maar nog veel belangrijker: wat doet het borstvoeding geven met jou en je eigen geluk? Want baby’s worden ook prima groot met flesvoeding. Elke beslissing die je vervolgens maakt is goed, zolang je er zelf maar gelukkig(er) van wordt.

Intiem moment

Dat intieme moment waar je misschien op had gehoopt tijdens het geven van borstvoeding, kun je zelf ook makkelijk creëren als je flesvoeding geeft. Jouw baby hoeft de warmte van deze bubbel niet te missen als jij geen borstvoeding kunt geven. Als je je daarover het meest schuldig voelt, dat je jouw baby iets ontneemt, dan kun je dat misschien beter loslaten door zelf dat moment te maken.

Baby’s hebben behalve een volle maag, ook veel liefde nodig. En dat kun je op veel manieren – buiten borstvoeding geven om – vormgeven. Veel knuffelen, zingen, dansen en wandelen. Ook tijdens het geven van de fles kun je er een momentje samen van maken. Door je baby aan te blijven kijken, de tv en mobieltjes op stil te zetten, en je even terug te trekken op een stil plekje.

Praat erover

Door jouw emoties en gevoelens over het niet kunnen geven van borstvoeding te delen, valt er niet alleen een last van je schouders. Jouw omgeving weet ook wat er speelt en kan hiermee rekening houden. Behalve familie en vrienden waar je close mee bent, kunt je ook professionele hulp inschakelen. Een huisarts kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is op dit onderwerp. Of zoek moeders op die hetzelfde meemaken (of hebben meegemaakt) als jij. Door elkaars verhalen te horen, zul je beseffen dat je niet de enige bent. En dat je je ook niet schuldig hoeft te voelen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Borstvoeding geven lukt niet: zo deal je met het schuldgevoel
Sluiten