Merel Schut
Merel Schut Baby 10 mei 2021

Say what? Brabbelen van baby heeft wel degelijk een functie

Hoe vaak verzuchten we wel niet dat het zo leuk zou zijn als we wisten wat een brabbelende baby eigenlijk allemaal wil zeggen? Probeert dat kleintje iets duidelijk maken of brabbelt het gewoon een eind weg? Wellicht zocht je er niet veel achter als je kleintje in zijn eigen taaltje lijkt te kletsen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit brabbelen wel degelijk een functie heeft.

Onverstaanbaar geklets?

Onderzoek wees eerder al uit dat het gebrabbel van baby’s wel bijdraagt aan de taalontwikkeling van je kleintje. Cambridge University ontdekte dat baby’s hun ouders met dat onverstaanbare geklets zelfs echt proberen te beïnvloeden.

Ouders reageren namelijk onbewust met korte woordjes en zinnen, waardoor baby’s echt al iets leren over taal. En het onderzoek wees dus ook uit dat baby’s door te brabbelen eigenlijk zelf hun leeromgeving creëren. Ze lokken hiermee namelijk korte antwoorden van papa en mama uit. Op die manier komt sociale interactie tot stand.

Als je uit de wieg wat onverstaanbaar gebrabbel hoort van je kleintje, dan loont het dus om gezellig even terug te praten.

Van zuchtjes naar brabbelen

In de eerste drie maanden slaakt een baby vooral zuchtjes en kuchjes. Bij vier maanden begint het eerste gebrabbel. Mama’s leren hier van wat hun kleintje nodig heeft. Bij zes tot negen maanden zal je kindje de taal van zijn ouders na proberen te bootsen. Met name de tonen en klanken die hij van hen hoort.

Net zoals later kopieert je kindje papa en mama. Dus als je voorwerpen aanwijst en benoemt, bevorder je dus ook de taalontwikkeling. En wanneer je met korte woordjes en zinnen reageert op het gebrabbel, stimuleer je een kindje dus om meer geluid te maken. En geef toe: het is natuurlijk ook hartstikke gezellig om een beetje tegen elkaar aan te kletsen.

Lees ook:
De taalontwikkeling van je dreumes
Praatschema: wanneer zegt je kind wat?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Say what? Brabbelen van baby heeft wel degelijk een functie
Sluiten